οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

9.3.10

Η "βίζιτα" που κατάργησε τη ...βίζα!

Τη διαβεβαίωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα θέσει το θέμα των κερδοσκοπικών επιθέσεων στη συνεδρίαση του G20 έλαβε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός μετέφερε επίσης ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ότι καταργείται η βίζα, ενέργεια που όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Για το Κυπριακό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μία δίκαιη λύση, καθώς και για την ανάγκη να δοθεί μήνυμα προς την Τουρκία για μία ισχυρή βούληση επίλυσης του προβλήματος.

Για την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τη βούληση της Αθήνας να επιλυθούν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα. Σε αυτά τα θέματα, όπως πρόσθεσε, «έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ».

Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόταση «Ατζέντα 2014», δηλαδή την πρόταση της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο.

Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση".

Η είδηση όμως που ίσως έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ανεπίσημη συνάντηση που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ες αύριον τα σπουδαία...