οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

9.3.10

"Νεανική πλάκα" ο εμπρησμός στη Σπάρτη

Σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει ανήλικους να καίνε σπίτι μεταναστών. "Το κάναμε για πλάκα" είπαν οι δράστες.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι 13 δράστες, εκ των οποίων οι 10 ανήλικοι, έβαλαν φωτιά σε σπίτι μεταναστών για... να σπάσουν πλάκα. Τα παιδιά φέρονται να ομολόγησαν ότι μοναδικός τους στόχος, ήταν να εκφοβίσουν τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, συγκεντρώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου και πυρπόλησαν το σπίτι που βρίσκεται στη Σπάρτη. Ήξεραν ότι οι μετανάστες θα δίσταζαν να πάνε στην αστυνομία, επειδή κάποιοι από αυτούς δεν είχαν χαρτιά.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούσε το τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης από τις 5 Φεβρουαρίου, έπειτα από την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών της πόλης, έδειξε ότι από τους 13 εμπρηστές, οι 10 ήταν ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως και 17 ετών.

Η σχετική δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης. Οι γονείς των δραστών αναμένεται να καθίσουν στο σκαμνί, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Φαινόμενο ρατσισμού ή νεανικό "αστείο", οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία του εμπρησμού στη Σπάρτη, ασφαλώς είναι καταδικαστέα, αλλά και ενδεικτική της βαθιάς σήψης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική - και όχι μόνο - κοινωνία της πολυπολιτισμικότητας και της παγκοσμιοποίησης.