οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

16.3.10

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή στο ΔΝΤ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σε μια κίνηση με προφανή πολιτικό συμβολισμό, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται την Ουγγαρία, η οποία έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ. «Η καλύτερη λύση είναι το ΔΝΤ» δηλώνει στο Βήμα ο διεθνούς φήμης αναλυτής Ζαν Πιζανί Φερί. Ανάλογη πρόταση και από τον ΟΟΣΑ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η Ουγγαρία είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέφυγαν πέρυσι με την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο ΔΝΤ και σήμερα εφαρμόζει τα μέτρα που της επιβλήθηκαν από το Ταμείο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προφανώς θέλει να έχει μια ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μπαϊνάι για το «ουγγρικό πείραμα» δηλαδή, την προσφυγή μιας χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθήσει και σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Ούγγρος ομόλογός του.

Παράλληλα, από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτύχει ώστε ο επόμενος δανεισμός της χώρας να γίνει με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι άλλες χώρες: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μη χρειαστεί να ξαναδανειστούμε με τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο δανειζόμασταν όλο το τελευταίο διάστημα», δήλωσε.

Για την κυβέρνηση, το ΔΝΤ αποτελεί όπως αποδεικνύεται ένα ισχυρό χαρτί στα σκληρά παζάρια που εξελίσσονται στο πλαίσιο του Εcofin και του Εurogroup και η στρατηγική που έχει χαραχτεί θέλει αυτό το χαρτί να εμφανίζεται κάθε φορά που οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων γίνονται αφόρητες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «αν δεν υπάρξει σύντομα ουσιαστική έκφραση της πολιτικής στήριξης που παρείχε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να αναζητήσει άμεσα εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μια τέτοια σοβαρή λύση, δεδομένου ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός είναι επιπλέον των μέτρων που μας είχαν ζητηθεί και πάντως του επιπέδου του ΔΝΤ. Περίπτωση να πάμε σε νέο δανεισμό με τα σπρεντς στα σημερινά επίπεδα, δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μιλήσει με σκληρή γλώσσα στη διάρκεια της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής για τα χρηματοοικονομικά και την κοινωνική πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει γι' αυτόν τον σκοπό.

«Η καλύτερη λύση το ΔΝΤ»

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να τη βοηθήσει δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Ζαν Πιζανί-Φερί, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές της εποχής μας και σήμερα είναι σύμβουλος τόσο του Γάλλου πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο αλλοτε συνεργάτης τού νυν διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επίδοξου ηγέτη των γάλλων Σοσιαλιστών Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ζακ Ντελόρ δηλώνει: «Για την Ελλάδαη προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί σήμερα την καλύτερη λύση. Και αυτό διότι ενώ έχει πλέον υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης απόλυτα συμβατό προς τους βασικούς άξονες του ΔΝΤ, λόγω της άρνησής της να προσφύγει σε αυτό δεν ωφελείται από τα χρήματά του».

«Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ δεν αφήνει προς το παρόν την Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ είναι κυρίως συμβολικοί και πολιτικοί. Φοβάται το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προτείνει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση» σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία χώρα της ευρωζώνης να αναλάβει την κάλυψη των χρεών άλλης χώρας της ευρωζώνης» .

«Αν η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να προτείνει στην Ελλάδα έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι έναν μηχανισμό εγγύησης των χρεών της, ας το πράξει τάχιστα. Επειδή όμως το ζήτημα αυτό είναι τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής απόψεως εξαιρετικά περίπλοκο, νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να αφήσει η ευρωζώνη την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ρευστό χρήμα να διαθέσει και ξέρει πώς να το διαθέτει. Το να παίζει κανείς με το δημόσιο χρέος ενός κράτους είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι» τονίζει ο Ζαν Πιζανί-Φερί.

ΟΟΣΑ: Το ΔΝΤ δεν είναι ταμπού

Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού από την ελληνική κυβέρνηση και ότι πρόκειται για εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, τη Δευτέρα.

Ο μεξικανός επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού δηλώνει ότι η λύση αυτή συνιστά μια σημαντική εναλλακτική δυνατότητα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, είτε με τη μορφή εγγυήσεων για τη λήψη δανείων είτε με απευθείας βοήθεια κάποιας μορφής.

Κατά τον κ. Γκουρία, το πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα και η εφαρμογή του θα είναι το στοιχείο που εν τέλει θα πείσει τις αγορές και θα καταστεί δυνατή η λήψη πιστώσεων με αξιοπρεπείς όρους.


Τι είναι το ΔΝΤ; Βλέπε προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ.