Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

16.3.10

Μεγαλοεισαγωγέας όπλων η ...Ελλάδα!

Μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα ανήκει στις πέντε χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς συμβατικών όπλων παγκοσμίως την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν την πεντάδα είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νότιος Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναλογούν από κοινού περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων που έγιναν στον κόσμο την περίοδο 2005-2009. Ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 22% την πενταετία αυτή σε σύγκριση με την προηγούμενη 2000-2004, σημειώνει η έρευνα.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ αναλογεί το 30% των παγκοσμίων εξαγωγών όπλων την περίοδο αυτή σε περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στο 28μελές ΝΑΤΟ (περίπου οι μισές πωλήσεις αφορούν αεροσκάφη). Στη δε Ρωσία αναλογεί το ένα τέταρτο των πωλήσεων εξοπλισμού παγκοσμίως, ενώ είναι ο κύριος προμηθευτής Κίνας, Ινδίας, Αλγερίας και Μαλαισίας.

Το ένα τέταρτο του όγκου των διεθνών πωλήσεων όπλων αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, προσθέτει επίσης το SIPRI, σημειώνοντας ότι «οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των ενδεχομένως αποσταθεροποιητικών οπλικών συστημάτων έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών» στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τρίτη παγκοσμίως στις πωλήσεις όπλων είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογεί ένα 11% των παγκοσμίων πωλήσεων και τέταρτη η Γαλλία, με ένα ποσοστό 8%.

Είναι επόμενο οι φίλοι μας οι Γερμανοί να μας ζητούν να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις. Πώς αλλιώς θα πληρώσουμε τα όπλα τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: