οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

18.3.10

Διχάζονται οι Ευρωπαίοι για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το ενωμένο μέτωπο της ευρωζώνης ενάντια στο να στραφεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αρχίζει να διασπάται, με τουλάχιστον τρία εκ των 16 κρατών-μελών να τίθενται υπέρ μιας τέτοιας λύσης, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Ένωσης.

Όπως υποστηρίζουν, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία βλέπουν όλο και πιο ευνοϊκά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ εάν δεν κατορθώσει, εντός του επόμενου 2μήνου, να αναχρηματοδοτήσει με λογικό κόστος το χρέος της.

Το ΔΝΤ έχει προσφέρει, μέχρι στιγμής, μόνο τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας, υπό το πρίσμα ότι η ελληνική κρίση αποτελεί εσωτερικό θέμα της ευρωζώνης.

Ορισμένες, δε, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η Κομισιόν θεωρούν ότι στροφή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα πλήξει την αξιοπιστία και το γόητρο της Ε.Ε.

Όμως, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιημένη με τις αμφίβολες προτάσεις της ευρωζώνης σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στη χώρα και ποτέ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στροφής στο ΔΝΤ.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι, εάν το κόστος δανεισμού της παραμείνει ιδιαίτερα υψηλό, τότε η στροφή στο ΔΝΤ "δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί".

Η Γερμανία τονίζει ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει ανακοινώσει και ως εκ τούτου να κατορθώσει να μειώσει το κόστος δανεισμού της.

Η Ισπανία και η Γαλλία ενισχύουν τις προσπάθειές τους ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο παρέμβασης του ΔΝΤ. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde, έχει τονίσει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παρέμβει στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως παρενέβη για παράδειγμα για την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω είτε απευθείας δανείων είτε εγγυήσεων χρέους. Όμως, διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το ύψος της βοήθειας και δεν αποκάλυψαν με ποιους όρους αυτή θα προσφερθεί στη χώρα.

Όπως τονίζουν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα φέρει το όλο θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 25 και 26 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr, FT.com