οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

18.3.10

Από τη Σκύλλα-Μέρκελ στη Χάρυβδη του ΔΝΤ;

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου η Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς διατηρεί μικρές ελπίδες για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο “στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης” που πάντως δεν κατονομάζει.

Για αστειότητες μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

“Συνεχίζουμε να θέλουμε μια βοήθεια στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά δεν φαίνεται πιθανή. Εάν δεν υπάρξει σαφής στήριξη στη συνάντηση στις 25 Μαρτίου, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε προς τα πού θα στραφούμε. Υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι, αλλά το πιο προφανές είναι το ΔΝΤ”, φέρεται να δηλώνει το κυβερνητικό στέλεχος.

"Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου "τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ".

«Η επιλογή προσφυγής στο ΔΝΤ αποτελεί μια καταστροφική επιλογή που επιθυμούν οι κερδοσκοπικές αγορές αλλά και οι πλέον συντηρητικοί κύκλοι», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε ομόλογα και μετοχές στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς η παρατεινόμενη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και η εντεινόμενη φημολογία περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προφανώς δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες στους επενδυτές.

Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για να εξασφαλίσει τη νίκη στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου η γερμανίδα καγκελάριος Α Μέρκελ "στέλνει" την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Η ηγετις της Γερμανίας, σκληραίνει κάθε μέρα την στάση της απέναντι στην Ελλάδα φτάνοντας ακόμα και στο να μας δείξει εμμέσως την έξοδο από το ευρώ.

Στόχος της είναι να χαϊδέψει τ' αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων και κυρίως των οπαδών του κόμματός της (χριστιανοδημοκρατών) οι οποίοι μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, θεωρούν την Ελλάδα ως την αιτία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η Γερμανία σήμερα.