οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

27.1.10

Αλλαγή στάσης του κ. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά

Τις παραμέτρους της στροφής Παπανδρέου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν παρατηρητές της ελληνικής διπλωματίας. Η επιστολή απάντηση που απέστειλε προχθές στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ουσιαστικά αποτυπώνει την αποδοχή του διμερούς διαλόγου που είχε θέσει ο τούρκος ομόλογος του- σε επιστολή που έστειλε στην Αθήνα άμα τη αναλήψει της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπανδρέου- ωστόσο όχι σε όλα τα ζητήματα που ο τελευταίος είχε θέσει.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκτός διμερούς ατζέντας το Κυπριακό και το ζήτημα των μουσουλμάνων της Θράκης. Το πρώτο με το αιτιολογικό ότι αφορά δύο κοινότητες που πρέπει να τα βρουν μόνοι τους στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κράτους ενώ για το δεύτερο τόνισε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται όλες τις θρησκευτικές μειονότητες οποιονδήποτε πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, αποκρούοντας έτσι την τακτική της Τουρκίας να θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας.

Από κει και πέρα, ο έλληνας πρωθυπουργός συμφωνεί να μπει σε διμερή ατζέντα το θέμα της υφαλοκρηπίδας και να συζητηθεί το θέμα μέσα σε ορισμένο χρονοδιάγραμμα και από κει και πέρα αν δεν καταλήξουν πουθενά οι δύο πλευρές να προσφύγουν στην Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η διμερής διαφορά αυτή είναι δύσκολη, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες, καθώς αν συμφωνηθεί ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας αμέσως προσδιορίζοντας και τα χωρικά ύδατα αλλά και ο εναέριος χώρος- τα οποία τα δύο αυτά πρέπει να συμπίπτουν- κάτι που η τουρκική διπλωματία χρόνια απορρίπτει. Ωστόσο, αν υπάρξει κοινός προσδιορισμός λύνεται και το θέμα των υπερπτήσεων και των παραβάσεων της τουρκικής αεροπορίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για διμερή διάλογο και να γίνονται υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και άλλων προκλήσεων ούτε όμως και το casus belli το οποίο αναιρεί το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου σε απάντηση του θέματος της λαθρομετανάστευσης που είχε θέσει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που είναι ένα διμερές σύμφωνο καθώς και την υποστήριξη της γείτονος στην ομάδα της FRONTEX που ελέγχει τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης ενώ επεσήμανε ότι μπορεί στο θέμα της λαθρομετανάστευσης να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος με διμερείς συζητήσεις αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οπότε και αυτό το θέμα το θέτει σε διμερή διάλογο όπως επίσης και το θέμα της συνεργασίας των δύο λαών για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές ζήτημα ελάσσονος σημασίας.

Η αλλαγή που παρατηρείται από τον έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο ήταν αναμενόμενη όπως εκτιμούν συνεργάτες του. Είναι ωστόσο μία αλλαγή που εμπεριέχει και ρίσκο δεδομένης της συνεχούς τουρκικής αδιαλλαξίας. Από κει και πέρα, η τακτική του διαλόγου την διαφοροποιεί από την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.

(άρθρο του κ. Σωτήρη Πίκουλα στο axiaplus.gr)