οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

27.1.10

«Καμπανάκι» για το ιστορικό κέντρο

Τη δραματική εικόνα μιας πόλης που όπως παρατήρησε ο νομάρχης Γ. Σγουρός «βρίσκεται στο σημείο μηδέν» αποτύπωσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκαν τρόποι για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Κοινός τόπος όλων όσοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους, κατοίκων, εκπροσώπων φορέων και βουλευτών, ήταν ότι η κατάσταση στην περιοχή εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης έχει φτάσει στο απροχώρητο και συνεπώς επιβάλλουν την ανάγκη για έναν κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό Ξενοκράτη. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων, ότι «παίζονται παιχνίδια με το real estate στο κέντρο της πόλης», ενώ αίσθηση προκάλεσε το παράδειγμα που ανέφερε, σύμφωνα με το οποίο συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Μεταξουργείου έφτασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τ.μ.

Tα συμπεράσματα
Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εταιρειών ερευνών (όπως της Public Issue) που κατατέθηκαν:

Η Αθήνα είναι μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα οι ευρωπαϊκές πόλεις που αναπτύσσονται εκτεταμένα γκέτο, με σημαντικά ποσοστά ανεργίας.

Τα ποσοστά κατοίκησης στο ιστορικό κέντρο αγγίζουν μόλις το 3%-4%. Σε σύνολο 800.000 καταγεγραμμένων νόμιμων μεταναστών, οι 600.000 ζουν στην Αττική κι από αυτούς οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κάτοικοι του κέντρου αντιμετωπίζουν καθημερινά σύνθετα προβλήματα, όπως η στάθμευση (84%), η παραβατικότητα-εγκληματικότητα (79%), η ατμοσφαιρική ρύπανση (69%), τα ναρκωτικά (64%), οι υποδομές (57%), ο θόρυβος (56%), η αστυνόμευση (54%), οι ελεύθεροι χώροι (42%) και τα απορρίμματα (42%).

Ο μη καθορισμός ζωνών αμιγούς κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του αστικού ιστού. Το 1994 υπήρχαν 6 εστιατόρια και 4 θέατρα και σε οκτώ χρόνια «άνθησαν» 107 καταστήματα, ενώ από τις 1.300 βιοτεχνίες στις αρχές του ΄90, έχουν απομείνει μόλις 300.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, καταγράφεται χαμηλή αξιολόγηση από τους αλλοδαπούς επισκέπτες στον παράγοντα value for money σε ό,τι αφορά τη χρήση και την παροχή υπηρεσιών, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση της ζήτησης στον τουριστικό τομέα.

Με βάση ετήσια έρευνα του οίκου Gushman & Wakefield που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Καρτάλης, η Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε σύνολο 34 ευρωπαϊκών πόλεων, σε σειρά κρίσιμων παραμέτρων του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ιδιαίτερα σε περιοχές γύρω από την Ομόνοια παρατηρείται επιχειρηματικός αφελληνισμός, αφού απομακρύνθηκε το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «δεν είναι πλέον σύμμαχος ο χρόνος», ενώ ο κ. Σγουρός σημείωσε την ανάγκη ενός διϋπουργικού οργάνου που θα συντονίζει τον αγώνα σωτηρίας κατά τα ολυμπιακά πρότυπα.