οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

18.1.10

Μετανάστες: Πρώτα έλεγχος, μετά ενσωμάτωση

Ο κ. Γιώργος Κύρτσος με άρθρο του στη Free Sunday της 17/1/10 επισημαίνει τη συμβολή των παράνομων μεταναστών στο παραεμπόριο και γράφει:

«…Αρκεί ένα πέρασμα από το κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα την πλατεία Συντάγματος μια βροχερή μέρα, για να διαπιστώσει κάποιος την ετοιμότητα με την οποία το κύκλωμα που ελέγχει τους πλανόδιους μικροπωλητές προμηθεύει στους ενδιαφερόμενους πολίτες ομπρέλες σε προσιτή τιμή, φυσικά χωρίς ΦΠΑ.

Η ανάπτυξη του παραεμπορίου τις βροχερές αλλά και τις ηλιόλουστες μέρες σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών προσθέτει ένα στοιχείο σουρεαλισμού στην ελληνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου κηρύσσει τον φραστικό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, αδυνατεί όμως να ελέγξει την ανάπτυξη της λεγόμενης παράλληλης οικονομίας ακόμη και στην πόρτα των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους.

Πίσω από τους πλανόδιους μικροπωλητές ομπρελών – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παράνομοι μετανάστες – κρύβεται ένα ολόκληρο κερδοσκοπικό κύκλωμα. Λαθρεμπόριο σε μεγάλη κλίμακα, ‘λάδωμα’ διαφόρων δημοσίων υπαλλήλων για να εξασφαλιστεί η ανοχή των Αρχών, παράνομη μετανάστευση, ανασφάλιστη εργασία και μεταφορά του κόστους που σχετίζεται με την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής στο ασφαλιστικό σύστημα και απευθείας στους πολίτες. Οι φτηνές ομπρέλες χωρίς ΦΠΑ αποδεικνύονται πανάκριβες για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Το αναγκαίο νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας περνάει υποχρεωτικά από την επιβολή της νομιμότητας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλα τα επίπεδα. Διαφορετικά, τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου θα περάσουν με το πέρασμα του χρόνου από τις πολιτικές δηλώσεις στην πολιτική φλυαρία και την ανυποληψία, επαναλαμβάνοντας την αυτοκαταστροφική πορεία των στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση απειλούν πλέον άμεσα εύθραυστες οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες. Η καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των μη προνομιούχων, γίνεται ολοένα πιο δύσκολη και αγχωτική εξαιτίας της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης της παράλληλης οικονομίας, της αξιοποίησης της ανασφάλιστης εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολίτες εναντιώνονται στην προώθηση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για την ιθαγένεια των μεταναστών και την απόδοση σε αυτούς του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.

Εάν η κυβερνητική ηγεσία ενδιαφέρεται ειλικρινά για την κοινωνική, πολιτική ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων νόμιμων μεταναστών, θα πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου της από τον έλεγχο και τον περιορισμό της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης και την παράλληλη επιβολή της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κοινωνικής ζούγκλας, με μεγάλους χαμένους τους Έλληνες μη προνομιούχους».

Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς σημεία διαφωνίας με τις τοποθετήσεις του κ. Κύρτσου. Το ζητούμενο είναι όμως να εγκαταλείψουν οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας τη μεροληπτική, άδικη και εν πολλοίς ρατσιστική αντιμετώπιση κυρίως του μη προνομιούχου Έλληνα πολίτη, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση και την προστασία του.