Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

4.1.10

«Ο Διάδοχος του Ούρι Γκέλλερ»


"Η Αλήθεια Για Τον Ούρι Γκέλλερ", βιβλίο παλαιότερα γνωστό ως "Η Μαγεία Του Ούρι Γκέλλερ", είναι βιβλίο του 1982 γραμμένο από τον μάγο και σκεπτικιστή Τζέϊμς Ράντι, με θέμα τον αποκαλούμενο μέντιουμ Ούρι Γκέλλερ. Στην περιεκτική αυτή βιογραφία ο Ράντι αντικρούει τον ισχυρισμό του Γκέλλερ πως κάνει υπερφυσικά κατορθώματα. Ο Ράντι ερευνά τα παρασκήνια της ζωής του Γκέλλερ ως μάγου σκηνής, και εξηγεί πώς το λύγισμα των κουταλιών από τον Γκέλλερ εύκολα αναπαράγεται από τον οποιονδήποτε μάγο, χρησιμοποιώντας απλή ταχυδακτυλουργία.


Το 1991 ο Γκέλλερ υπέβαλε μήνυση για 15 εκατομμύρια Δολλάρια ΗΠΑ εναντίον του Ράντι και της Επιτροπής Επιστημονικής Έρευνας Υπερφυσικών Ισχυρισμών (Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal ή CSICOP) με θέμα τον διασυρμό από τον Ράντι, όταν εκείνος είχε δηλώσει πως ο Γκέλλερ είχε "ξεγελάσει ακόμα και ευυπολήπτους επιστήμονες" με κόλπα που είναι "από εκείνα που βρίσκει κανείς στο πίσω μέρος των κουτιών με δημητριακά όταν εγώ ήμουν παιδί". Το δικαστήριο αποφάσισε κατά του Γκέλλερ, ο οποίος τελικά συμβιβάστηκε, πληρώνοντας ένα κόστος 120.000 Δολλαρίων ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 1992 ο Γκέλλερ υπέβαλε μήνυση στους εκδότες Prometheus Books στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ΗΠΑ, ύψους 4 εκατομμυρίων Δολλαρίων ΗΠΑ, ισχυριζόμενος πως υπήρξε διασυρμός του προσώπου του και σε δύο άλλα βιβλία. Αυτό απορρίφθηκε το1994 και ο δικαστής διέταξε τον Γκέλλερ να πληρώσει 20.272,89 Δολλάρια ΗΠΑ για δικαστικά έξοδα.

Τον Φεβρουάριο του 1992, ο Γκέλλερ υπέβαλε μήνυση εναντίον του Ράντι, του εκδοτικού οίκου "Prometheus" και τοπικούς διανομείς βιβλίων στο Λονδίνο, Αγγλία, για λίβελλο που είχε σχέση με το βιβλίο "Η Μαγεία του Ούρι Γκέλλερ". Η δίκη επικεντρωνόταν στην εξής πρόταση του βιβλίου: "Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μάγος επί σκηνής στο Ισραήλ, όπου είχε συλληφθεί μια φορά επειδή είχε δηλώσει πως τα κατορθώματά του τα εκτελούσε με υπερφυσική δύναμη." Σχολιάζοντας αυτό ο Ράντι το 1993 είπε: "Η θέση μου είναι πως είχα κάνει ένα αθέλητο λεκτικό σφάλμα, ερμηνεύοντας τα λόγια "κλήθηκε στο δικαστήριο" και "ένοχος" ως "συνελήφθη", και πως αυτό έγινε χωρίς μοχθηρία ή ριψοκίνδυνη περιφρόνηση για την αλήθεια." Ο Γκέλλερ έχασε και αυτή την δικαστική υπόθεση, και υποχρεώθηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του Ράντι. Μετά από τις τρεις δίκες του Γκέλλερ, ο Ράντι "δεν πλήρωσε ούτε ένα Δολάριο, ούτε μια δεκάρα σε όποιον μου είχε υποβάλει ποτέ μήνυση, και οπωσδήποτε όχι στον Γκέλλερ".

Αυτά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΟΟΔΕ. Εμείς, παρακολουθώντας την τηλεοπτική εκπομπή «Ο Διάδοχος του Ούρι Γκέλλερ», προσέξαμε ότι πέρα από τα διάφορα «πειράματα» που παραβιάζουν κατάφωρα το αυτεξούσιο της ανθρώπινης βούλησης και την ελευθερία της ατομικής επιλογής, σε μια φάση του «παιχνιδιού» τρεις από τους πέντε διαγωνιζόμενους «μάγους», σχημάτιζαν με τα χέρια τους ένα τραγόμορφο σύμβολο!

Για παρόμοιες τηλεοπτικές εκπομπές του κ. Χαρδαβέλλα, ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Όχι μόνο για το περιεχόμενό τους αλλά και για την ημέρα και την ώρα μετάδοσής τους – σαββατόβραδο, λίγες ώρες πριν τον κυριακάτικο εκκλησιασμό. Αυτό που δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας είναι αν ο κ. Ιερώνυμος που έχει δείξει την ευαισθησία του για διάφορα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, έλαβε θέση γι’ αυτό το καθαρά πνευματικό – και πνευματιστικό – θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: