οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

4.1.10

«Ποια Αριστερά;»

«...Υπάρχουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που θέλουν να μας πείσουν ότι με ένα χρέος που αγγίζει τα 300 δις ευρώ και τα δημοσιονομικά μας σε διάλυση μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε πάνω από τις δυνατόττητές μας. Τα ίδια αυτά στελέχη πιστεύουν ότι οι αγορές και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας για κάποιον λόγο που μας διαφεύγει και θέλουν να μας εκδικηθούν επειδή όλα αυτά τα χρόνια ζούμε στον κόσμο μας.

Τι μπορεί λοιπόν να είναι σήμερα μια αριστερή πολιτική σε μια χώρα όπου εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί ο λαϊκισμός της ανευθυνότητας; Πώς μπορεί να δώσει λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα μια μοντέρνα Αριστερά που θέλει να λυτρώσει την κοινωνία από την ομηρία των συντεχνιών, την αναποτελεσματικότητα ενός αναχρονιστικού, υπερτροφικού και αντιπαραγωγικού κράτους; Ενός κράτους που υπερχρεώνει την κοινωνία, δανείζεται για να συντηρεί ανύπαρκτες υπηρεσίες και έναν στρατό δημοσίων υπαλλήλων; Όχι φυσικά με την ανεύθυνη και επικίνδυνη διαιώνισή του. Ούτε με την ανευθυνότητα του λαϊκισμού που θα φορτώσει στους επόμενους – δηλαδή σε εμάς – τη λύση του προβλήματος...

... Η άλλη Αριστερά που πιστεύει ότι θα βγούμε άκοπα από την κρίση, είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Και επικίνδυνη, γιατί διευρύνει το σημερινό μας αδιέξοδο».

(Από άρθρο του κ. Χρήστου Ράπτη στο «Πρώτο Θέμα» της 27/12/09).

Σχόλιο Γνωμοδότη:
Ο λαϊκισμός της ανευθυνότητας είναι επικίνδυνος είτε από την Αριστερά προέρχεται είτε από τη Δεξιά. Όπως επικίνδυνη – και αποκρουστική – είναι και η υποκρισία των αριστερών με τη «δεξιά τσέπη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: