οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.1.10

Αμβρόσιος: "Νεοβάρβαροι κατακτητές οι μετανάστες"

«Λάβρος» κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες εμφανίζεται ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος.

Μιλά για απόφαση που «δυναμιτίζει την εθνική συνοχή και την καθαρότητα της φυλής μας» και διαχωρίζει τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας χαρακτηρίζοντάς τους «νεοβάρβαρους κατακτητές».

Εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου που ενδέχεται να παρουσιάσει ακόμη και εκδηλώσεις «τζιχάντ», ενώ τονίζει ότι «η τουρκική προπαγάνδα θα χρησιμοποιήσει αύριο τα μικρά μουσουλμανάκια που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας για να πραγματοποιήσει τα σκοτεινά σχέδιά της εναντίον της εθνικής μας ταυτότητας και κυριαρχίας».

Το πλήρες κείμενο του άρθρου στο blog του κ. Αμβρόσιου:
http://mkka.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των πνευματικών ταγών της Εκκλησίας είναι διαφορετικός. Η Εκκλησία είναι θεοσύστατος οργανισμός με σκοπό αφενός μεν τη διαφύλαξη της "άπαξ παραδοθείσης πίστεως" και τη διαποίμανση των μελών της, αφετέρου δε το κήρυγμα του Ευαγγελίου με σκοπό την προσέλκυση στον Χριστό ανθρώπων που δεν Τον έχουν γνωρίσει.

Η παρέμβαση του κ. Αμβρόσιου, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα ακραίας πολιτικής και κοινωνικής τοποθέτησης, όχι μόνο δεν συνάδει με τον κατ' εξοχή πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας, αλλά και απομακρύνει τους ανθρώπους από αυτή, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη της πραγματικής Ορθοδοξίας.

Οι παραλείψεις, τα λάθη, ακόμα και οι σκοπιμότητες της Πολιτείας, οι παραβατικές συμπεριφορές αρκετών (λαθρο)μεταναστών και η περίεργη σιγή του Αρχιεπισκόπου σε πολλά θέματα, σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιούν έναν ιεράρχη να λησμονεί τον πνευματικό του ρόλο και να υιοθετεί ακραίες απόψεις και χαρακτηρισμούς, όπως εκείνο το περίφημο "οι Τούρκοι είναι βάρβαρο έθνος" που είχε εκστομίσει από άμβωνος ο μακαριστός...