οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

5.7.11

"Σήμερα επαναστατικό είναι να κάνεις τη δουλειά σου και να πληρώνεις τους φόρους σου"

Πριν από μερικές μέρες, σε μια τηλεοπτική συζήτηση, ένας δημιουργός-ορόσημο για τη γενιά του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, έκανε τη σημαντικότερη ίσως επισήμανση που έχω ακούσει εδώ και καιρό. Είπε: "Σήμερα επαναστατικό είναι να κάνεις τη δουλειά σου και να πληρώνεις τους φόρους σου". Νομίζω ότι σαφέστερη καταγραφή των αιτίων της δημοσιονομικής μας κατάντιας δεν είναι δυνατό να γίνει.

Ξέρω ότι κάποιοι θ' αντιτάξουν ότι είναι πολλοί, πάρα πολλοί, εκείνοι που και να θέλουν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί είναι άνεργοι. Δεν θα ήταν, όμως, αν δεν είχε προσλάβει η κρίση τις διαστάσεις που έχει και δεν θα είχε τις διαστάσεις αυτές, αν εκπληρώναμε όλοι τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Και παράλληλα αν αυτοί που έχουν θεσμικά την ευθύνη να εισπράττουν τους φόρους έκαναν σωστά τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Αυτά λέει η απλή λογική. Κι αυτά μας λένε κι από την τρόικα. Αυτονόητα πράγματα, που όμως για εμάς αποδεικνύονται δυσνόητοι γρίφοι. Κι από πάνω δεν θέλουμε και να καταλάβουμε ότι εκείνο που τελικά πληρώνουμε δεν είναι τις σαδιστικές διαθέσεις των δανειστών μας, αλλά τη δική μας ανευθυνότητα και ανικανότητα. Ή νομίζετε πως είναι τυχαίο ότι στους σχεδόν δύο αιώνες ζωής του το ελληνικό κράτος έχει χρεοκοπήσει ήδη δύο φορές και οδεύει ολοταχώς προς την τρίτη; Οι ξένοι έφταιγαν ή τα μυαλά μας;

Γι' αυτό κι έχουμε φτάσει τώρα στο σημείο ν' αποτελεί (δημοσκοπικά) κυρίαρχη άποψη η εκτίμηση ότι η αιτία όλων των δεινών μας είναι το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ρώτησε, όμως, κανένας τον Τσίπρα, τον Σαμαρά, τον Θεοδωράκη ή τους πανεπιστημιακούς της "κάτω πλατείας" να του εξηγήσουν με σαφήνεια και όχι με γενικόλογες υπεκφυγές πώς και πού θα βρει δουλειά ο άνεργος, από πού θα πληρωθεί ο συνταξιούχος, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη σε μια διαλυμένη και αναρχούμενη χώρα;

Είναι απλό το πρόβλημά μας: είμαστε άσχημα στριμωγμένοι. Και οι λύσεις είναι δύο. Ή θα κοιτάξουμε να σοβαρευτούμε για να ξαναβγούμε σιγά σιγά στον αφρό ή θα πουλήσουμε τρέλα και θα πιάσουμε πάτο. Κι όταν λέμε πάτο εννοούμε πάτο. Με τον Θεοδωράκη να νιώθει "εθνικά υπερήφανος" και τον Τσίπρα "πολιτικά δικαιωμένος".

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

(από το Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: