οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

5.7.11

"Δεν υπάρχει τίποτε επισφαλέστερο από την ανθρώπινη βοήθεια"

"Ας μην καταφεύγουμε στις ανθρώπινες εξουσίες, ούτε να επιδιώκουμε την προστασία τους. Γιατί τίποτε δεν υπάρχει επισφαλέστερο από την ανθρώπινη βοήθεια. Κι' αυτό είναι ικανή να μας το διδάξει η πείρα των πραγμάτων. Γιατί πραγματικά βλέπουμε καθημερινά απότομες μεταβολές και ότι όλα στρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και εκείνος που προ ολίγου απολάμβανε την πιο μεγάλη ευημερία, ξαφνικά τον βλέπουμε να γκρεμίζεται στην έσχατη δυστυχία και πολλές φορές να υποφέρει, όσα υποφέρουν οι κατάδικοι. . . Ας μεταφέρουμε λοιπόν ολόκληρη την ελπίδα μας και ας την στηρίξουμε στο Θεό. Γιατί αυτή είναι σταθερή και αμετακίνητη και δεν επιδέχεται καμιά μεταβολή, σαν εκείνη που στηρίζεται σε ανθρώπους." (Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

3424. Τέτοια είναι πάντοτε τα οικονομούμενα από το Θεό, θαυμαστά και παράδοξα. Όταν τα ανθρώπινα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο, τότε Αυτός φανερώνει την ακατανίκητη σε όλα δύναμή Του. . . Γιατί ο Θεός ήταν εκείνος που εδημιούργησε και έκαμε τα πάντα, και στο αδιέξοδο έδωσε διέξοδο και ο Ίδιος είναι Εκείνος που μπορεί από την απελπισία να οδηγήσει τα πρά­γματα σε αγαθή ελπίδα. . . Τόσο επινοητικός είναι ο Κύριός μας. Όταν επιτρέψει να κορυφωθούν τα δεινά, τότε πάλι, αφού σταματήσει την τρικυμία, ξαναφέρνει τη γαλήνη και μεγάλη μεταβολή στα πράγματα, διδάσκοντας σ’ εμάς το μέγεθος της δυνάμεώς Του.

(Εις Γέν. , ομιλία ΛΒ', 7-8, ΕΠΕ 3, 382-384- MG53, 303-304).

3427. Δεν εμποδίζεται ο Κύριος να μας βοηθήσει από τη δυσκολία των πραγμάτων, ακόμη κι' αν όλα φθάσουν στη χειρότερη καταστροφή. Του είναι δυνατό και τους πεσμένους να σηκώσει και τους πλανεμένους να επαναφέρει και τους σκανδαλισμένους να διορθώσει και τους γεμάτους από άπειρα αμαρτήματα να απαλλάξει και να κάμει δικαίους και τους νεκρούς να ζωογονήσει και τα κατασκαμμένα να τα κάμει λαμπρότερα και τα παλιωμένα να ανανεώσει. Γιατί, εφόσον δημιουργεί τα ανύπαρκτα και χαρίζει την ύπαρξη σ' εκείνα που δεν φαίνονται καθόλου πουθενά, πολύ περισσότερο θα διορθώσει τα υπάρχοντα και όσα έχουν γίνει.

(Εις Ολυμπιάδα, επιστολή Ζ', 3α', ΕΠΕ 37, 372- MG 52, 551-552, επιστολή Α'γ').

3429. Μην αμφιβάλλεις λοιπόν για την πρόνοια του Θεού, αλλά θαύμαζε την κηδεμονία Του, γιατί, αν και είμαστε άλλοι κακοί και άλλοι καλοί, μοίρασε σε όλους τη γη και τον ήλιο και δίνει σε όλους τις βροχές. Αν δε μερικούς τους αφήνει να ζούνε σε φτώχεια και στέρηση, τους αφήνει για να διορθώσει τη ψυχή τους και να κάνει πιο ευσεβή τη διάθεσή τους.

(Εις Ψαλμό Α', 10, ΕΠΕ 5, 186- MG 55,57 ια').

3437. Μη λοιπόν φροντίσεις με αγωνία για τα δικά σου θέματα, αλλά άφησέ τα στο Θεό. Γιατί, αν φροντίσεις εσύ, φροντίζεις σαν άνθρωπος· αν όμως προνοήσει ο Θεός, προνοεί σαν Θεός. Μη φροντίσεις γι' αυτά, αδιαφορώντας για τα σπουδαιότερα, γιατί ο Θεός δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά. Για να προνοεί λοιπόν σε μεγάλο βαθμό ο Θεός γι' αυτά, εμπιστεύσου όλα αυτά στο Θεό. Γιατί, αν συ ο ίδιος ασχοληθείς με αυτά αφήνοντας τα πνευματικά, δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά ο Θεός. Λοιπόν, για να πάνε καλά τα θέματά σου και να απαλλαγείς από κάθε αγωνιώδη φροντίδα, φρόντισε για τα πνευματικά και περιφρόνησε τα βιοτικά˙ γιατί έτσι και τη γη θα επιτύχεις μαζί με τον ουρανό και τα μελλοντικά αγαθά θα κερδίσης.

(Εις Ματθ. , ομιλία ΞΗ', 5, ΕΠΕ 11, 674- MG 58, 648).

3443. «Η βοήθεια μου ας έλθει από τον παντοδύναμο Κύριο», όχι από ανθρώπους, ούτε από ίππους, ούτε από χρήματα, ούτε από συμμάχους, ούτε από οχυρώματα. «Η βοήθειά μας θα έλθει από τον παντοδύναμο Κύριο». Αυτή η συμμαχία είναι ακατανίκητη, αυτή η βοήθεια είναι ακαταμάχητη· όχι δε ακαταμάχητη μόνο, αλλά και εύκολη και ευκολοκατόρθωτη. Γιατί δεν είναι ανάγκη να βαδίσει κανείς μακρύ δρόμο, ούτε να κολακεύσει θυρωρούς, ούτε να δαπανήσει χρήματα, ούτε να αποστείλει αντιπροσώπους, αλλά μπορεί να αποσπάσει αυτή τη βοήθεια παραμένοντας στο σπίτι του, μόνο αν, απομακρύνοντας κανείς τον εαυτό του από τα ανθρώπινα, στηρίζεται σ' εκείνη την ελπίδα και υψώνει το διεισδυτικό βλέμμα του και ατενίζει προς τον ουρανό.

(Εις Ψαλμό ΡΚ', 1, ΕΠΕ 6, 632-634- MG 55,345).

3447. Όπως, όταν κάνουμε κάτι χωρίς τη βοήθεια του Θεού, κι' αν ακόμη όλα είναι ομαλά και εύκολα, συναντούμε σ’ αυτά βάραθρα και γκρεμούς και άπειρες αποτυχίες, έτσι, όταν είναι παρών ο Θεός και βοηθεί, κι' αν ακόμη όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι υπερβολικά δύσκολα, γίνονται ομαλά και εύκολα. Τίποτε λοιπόν ας μην κάνουμε ούτε να λέμε, προτού να καλέσουμε και να παρακαλέσουμε το Θεό να μας βοηθήσει σ’ όλα τα προβλήματα που τώρα μας απασχολούν.

(Εγκώμιο εις Μάξιμο, 8, ΕΠΕ 27, 204- MG 51,239).

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. ΧΑΡΩΝΗ- ΟΥΡΑΝΙΑΣ Α. ΛΑΝΑΡΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΙΩ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΤΟΜΟΣ Γ’ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ-ΠΙΣΤΗ
ΑΘΗΝΑ 1995

Πηγή: egolpion.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: