Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

23.11.10

"Περισσότερη κεντρική εξουσία" θέλει ο Στρος-Καν

Προειδοποιώντας ότι «η μεγάλη κρίση δεν έχει τελειώσει», ο Dominique Strauss-Kahn, επικεφαλής του ΔΝΤ και πιθανός Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη για δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έναν κεντρικό οργανισμό που θα είναι απαλλαγμένο από την επιρροή των κρατών μελών.

Ο Στρος-Καν σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, σχετικά με την συγκέντρωση δύναμης στην Ευρώπη, είπε:.. "Οι τροχοί της συνεργασίας κινούνται πάρα πολύ αργά. Το κέντρο πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία σε όλους τους τομείς-κλειδιά για την επίτευξη του κοινού πεπρωμένου της Ένωσης, ιδίως στην χρηματοοικονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική. Τα κράτη πρέπει να είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερη εξουσία στο κέντρο."

Αναφερόμενος στην κρίση, είπε: «Τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης απλά δεν πέτυχαν το στόχο – και ακόμα και η σύσταση μίας προσωρινής λύσης αποδείχτηκε να είναι μια διαδικασία που κρατάει πολύ." Μια λύση είναι να μετατοπιστεί η κύρια ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μακριά από το Συμβούλιο. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της παρέμβασης των στενών εθνικών συμφερόντων με αποτελεσματική εφαρμογή των κοινών κανόνων. "

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της ιρλανδικής κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτιμά πως «τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της ευρωζώνης στο σύνολό της». Πρέπει όμως τα μέλη της νομισματικής αυτής ένωσης να «εργάζονται από κοινού» και να αντιλαμβάνονται ότι όσο «[η ζώνη] διευρύνεται», τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.

Ο Στρος Καν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει «μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης» και να «σπάσει τις αλυσίδες της αδύναμης ανάπτυξης».

(Πηγή: Κόκκινος Ουρανός)ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: