οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

23.3.10

Greconomics: Μια αριστερή άποψη της οικονομικής επιστήμης

Είναι εκπληκτικά αυτά που από ορισμένους ακούγονται και γράφονται σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κρίση που χτυπά την χώρα μας. Απηχώντας βλακώδεις αριστερές απόψεις που αποφεύγουν να ακουμπήσουν την ουσία του προβλήματος - πως ζούσαμε δηλ. μεσα σε ένα όργιο παροχών με δανεικά για αρκετές δεκαετίες - επιμένουν πως το πρόβλημα δεν είναι πραγματικά μεγάλο. Και άλλες χώρες έχουν χρέη, ισχυρίζονται. Και μάλιστα μεγαλύτερα από την Ελλάδα (όπως λ.χ. οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία). Και πως δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Απλά (!), ισχυρίζονται, δανειζόμαστε με λίγο υψηλά επιτόκια.

Αυτό που δεν ομολογούν είναι πως δεν είναι σίγουρο πως θα βρίσκουμε δανειστές. Γιατί το ζήτημα απλά δεν είναι ποσο χρέος έχεις αλλά αν υπάρχει δυνατότητα να το αποπληρώσεις. Οταν λ.χ. η δυνατότητά σου είναι 100 και χρωστάς ήδη 130 (η περίπτωση της Ελλάδας) δεν είσαι στην ίδια μοίρα με έναν άλλο που χρωστάει μεν 300 αλλά το εθνικό του προιόν είναι 600. Αυτό συμβαίνει στις χώρες που χρωστάνε πρισσότερα από την Ελλάδα. Προφανέστατα, αν χρωστάς συνολικά πάνω από τις παραγωγικές σου δυνατότητες είναι φανερό πως οι δανειακές σου υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται σε βαθμό να είναι πλέον απαγορευτικός ο όποιος μελλοντικός σου δανεισμός.

Τα έωλα αυτά παραπανω επιχειρήματα συνιστούν απόλυτο παραλογισμό και συνθέτουν μιά καινούργια πτυχή της οικονομικής επιστήμης, τα Greconomics!!

Πηγή: andrianopoulos.gr