οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

18.3.10

Οι χρήστες Facebook, MySpace, Twitter παρακολουθούνται!

Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται οι δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το MySpace, το Twitter, οι οποίες αναπτύσσουν μεθόδους παρακολούθησης υπόπτων και συλλογής στοιχείων εις βάρος τους, όπως προκύπτει από καταγγελία της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF).

Επικαλούμενη μυστική εγκύκλιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η EFF καταγγέλλει ότι πράκτορες του FBI και άλλων μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ «εκπαιδεύονται» στο πώς να δημιουργούν εικονικά προφίλ σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, να παρακολουθούν άλλους χρήστες και να «εκμαιεύουν» χρήσιμες πληροφορίες για τις έρευνές τους.

Η οργάνωση, που αποκάλυψε την εγκύκλιο βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας για ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, υπέβαλε μήνυση κατά του FBI και τεσσάρων ακόμη υπηρεσιών, ενώ ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει θέση για το θέμα και να διευκρινίσει την επίσημη πολιτική για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο με τίτλο: «Τμήμα Συλλογής και Χρήσης Στοιχείων από Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης», οι μυστικοί πράκτορες μαθαίνουν να δημιουργούν πλαστά προφίλ και πώς να παρακολουθούν τα προφίλ άλλων χρηστών.

Εξακρίβωση
Στόχος τους είναι ο εντοπισμός υπόπτων, η εξακρίβωση των άλλοθι που χρησιμοποιούν, η επαλήθευση των καταθέσεών τους, ή στοιχείων που μπορεί να αντιφάσκουν σε αυτές, ακόμη και η παρακολούθηση μαρτύρων υπεράσπισης προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. «Η γνώση είναι δύναμη. Κάντε έρευνα για όλους τους μάρτυρες στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης», παροτρύνει τους πράκτορες η 33 σελίδων εγκύκλιος.

Οι κύριες ενστάσεις της EFF αφορούν στον τρόπο χρήσης αυτής της μεθόδου από τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και στα όρια που μπορεί να φτάσει η παρακολούθηση των χρηστών. Όπως υποστηρίζει, στην πραγματική ζωή οι μυστικοί πράκτορες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες στο πλαίσιο των ερευνών τους, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται ρητά από τους όρους λειτουργίας των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης στο internet. «Αν οι πράκτορες παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας αυτών των ιστοσελίδων, αυτό δεν θεωρείται παράνομη δραστηριότητα;», είναι το αναπάντητο ερώτημα που περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διευκρίνιση
Οι φορολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διευκρίνισαν ωστόσο στην EFF ότι απαγορεύεται στους φορολογικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν παραπλανητικά ή πλαστά στοιχεία προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες από ύποπτους για φοροδιαφυγή και φορολογούμενους. Η δυναμική αυτών των υπηρεσιών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Facebook αποτελεί πλέον το δημοφιλέστερο διαδικτυακό προορισμό στις ΗΠΑ, καθώς η επισκεψιμότητά του την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά αυτή της μηχανής αναζήτησης της Google.

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
(από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ)