οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

16.3.10

Ο Παπανδρέου μελετά απο κοντά την ουγγρική εμπειρία με το ΔΝΤ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουγγαρία, την ώρα που η αγωνία γαι το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας κορυφώνεται, δεν είναι άσχετη με τα σενάρια που φέρουν την Ελλάδα κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερωθεί από τον Ούγγρο ομόλογό του Γκόρντον Μπαινάι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησής του για τη διάσωση της ουγγρικής Οικονομίας που επλήγη πριν από την ελληνική από την κρίση. Ως γνωστό η Ουγγαρία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, κατέφυγε στη συνδρομή του ΔΝΤ.

Η πορεία της ουγγρικής Οικονομίας τους τελευταίους δέκα μήνες, αφ’ ότου δηλαδή έλαβε τα μέτρα, κρίνεται μάλλον θετικά, οι θυσίες όμως των Ούγγρων πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές για τις οποίες είναι προετοιμασμένη η ελληνική κοινή γνώμη. Για να έχουμε μια ιδέα για το ουγγρικό παράδειγμα, το οποίο η Άγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει δημόσια στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα, είναι χρήσιμο να γωνρίζουμε ότι ο Μπαινάι είχε προχωρήσει σε κρατική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και σε εξαγγελία πολιτικών για περιορισμό των δαπανών, στήριξη της απασχόλησης, αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμιση του φορολογικού, αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτά περίπου θα ακούσει ο πρωθυπουργός μας στην Ουγγαρία και… ο Θεός βοηθός!

Επίσης, για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς περιστροφές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ, εφόσον οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στην Ελλάδα έμπρακτη βοήθεια στην αναχαίτιση των κερδοσκόπων. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι με τέτοια επιτόκια, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναδανειστεί!

“Η κυβέρνηση δίνει μια καθημερινή πολυμέτωπη μάχη στο εξωτερικό και το εσωτερικό και κανενός οι θυσίες δεν θα πέσουν στο κενό, τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης να μην δανειστεί ξανά με αυτό τον βάρβαρο τρόπο και να αντιμετωπίσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας”. Και στη συνέχεια, για να μη μείνει σε κανέναν καμία αμφιβολία για το τι εννοεί, ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε την προσφυγή στο ΔΝΤ ως “μία δυνατότητα”.

(Πηγή: zoomnews.gr)