οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

16.3.10

Έκρηξη Πάγκαλου κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, προκάλεσε η απόφαση της ΝΕ Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία τα μέλη της εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι κάπου δεξιά από τον Καρατζαφέρη. Είναι εντελώς ηλίθιοι, δεν έπρεπε να κινούνται ελεύθεροι, θα έπρεπε να είναι σε κάποιο άσυλο. Αν η Θεσσαλονίκη είναι έτσι, να τους βάλουμε δίπλα στον Ψωμιάδη και τον Καρατζαφέρη, να τους κάνουμε αγάλματα εκεί πέρα και τελείωσε», είπε ο κ. Πάγκαλος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης στην Αθήνα.

Για το ίδιο θέμα, στο ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξης:

Στο ΠΑΣΟΚ αρχικά δεν αντιλήφθηκαν τη σημασία του κειμένου και ανέθεσαν απλώς να παρακολουθηθεί το ζήτημα και αν είναι δυνατόν να «μαζευτεί κάπως». Γι' αυτόν τον λόγο έκαναν δηλώσεις ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος σε εφημερίδες της συμπρωτεύουσας, όπου υποβάθμιζαν τη σημασία του κειμένου.

Όμως, δυστυχώς για αυτούς, το κείμενο που διέρρευσε σε blogs είναι σαφώς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ ενημερώθηκαν προς αξιοποίηση. Τότε προσπάθησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης να παρέμβει, καθυστερημένα, αλλά δεν κατάφερε τίποτε, αφού το κείμενο είχε κυκλοφορήσει. Στην Ιπποκράτους αποφάσισαν να «περιορίσουν» τη ζημιά, παρεμβαίνοντας σε φιλικά ΜΜΕ, με τα οποία οι συντάκτες έχουν σχέσεις, ώστε να μη γίνει «μεγάλο ζήτημα». Ο βασικός στόχος της προσπάθειας ήταν να μην έρθει το κείμενο από την αντιπολίτευση στη Βουλή. Αλλά ενώ κατάφεραν να περιορίσουν τη διαρροή σε ΜΜΕ, βουλευτές της αντιπολίτευσης, περισσότερες από πέντε φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, έθεσαν το θέμα στους βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι, μη έχοντας γνώση και γραμμή, δεν τοποθετούνταν καν επί του θέματος. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά βαρύ κλίμα, με αφορμή αυτό το γεγονός, κυρίως έναντι του γραμματέα του Κινήματος, ο οποίος κατηγορείται για αναποτελεσματικότητα και μειωμένα αντανακλαστικά.

Υπάρχουν επίσης πολλά μέλη στο Εθνικό Συμβούλιο που θεωρούν το κείμενο «ακροδεξιό» και κατηγορούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν το «μάζεψε». Πολλά στελέχη του Κινήματος και της Νεολαίας, εκλεγμένα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θεωρούν ότι «αρκετή ζημιά κάνανε τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι εθνικοσοσιαλιστές, καιρός να τους διαγράψουμε και να τελειώνουμε. Δεν είναι τα καλά παιδιά που πιστεύαμε». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έστειλε επιστολή στον γραμματέα του Κινήματος ζητώντας πειθαρχικές διώξεις στους πρωτεργάτες της κίνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθεί, καθώς το Κίνημα είναι έκθετο στη συμπρωτεύουσα.