οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

21.3.10

Ιερώνυμος: "Αντισυνταγματική και ανήθικη η φορολόγηση της Εκκλησίας"

Αντισυνταγματική και ανήθικη χαρακτηρίζει τη φορολόγηση της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», δηλώνει πως η Εκκλησία θα πολεμήσει το νόμο αυτό στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

«Έρχεται, τώρα, το Κράτος και λέει: «Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις». Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως ανήθικο», τονίζει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος στην «Real News».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει παραμύθι, ότι η εκκλησία έχει 25 εκατ. ευρώ, τονίζοντας: «Έχει δημιουργηθεί ένα παραμύθι από ορισμένους που λένε ότι η Εκκλησία έχει 25 εκατομμύρια ευρώ. Ελάτε να μας τα δείξετε και να μας πείτε που τα βρίσκετε όλα αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρθηκε και στο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «Θα ήθελα να τον δω και να του πω πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε».

Τέλος, ο Προκαθήμενος ερωτηθείς για τις σχέσεις με το Φανάρι με αφορμή την υπόθεση του πρώην Αττικής, αναφέρει ότι "οι σχέσεις συνεχίζουν να είναι ομαλές", αλλά και ότι "ήταν ένα περιστατικό που μας δημιούργησε μια ψυχρότητα".

Επίσης αναφέρει ότι "σεβόμαστε την άποψη του Πατριαρχείου, αλλά και εμείς έχουμε τις δικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος, το Σύνταγμα και την Δικαιοσύνη".