Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

6.2.10

Τα κυριότερα άρθρα του ν/σ για τους μετανάστες

«Οριστικοποιήθηκαν» οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες: με μικρές τροποποιήσεις και αυστηρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις της διαδικασίας κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με το in.gr, με την προϋπόθεση της επιτυχούς εξέτασης στην ελληνική γλώσσα, την πολιτική αγωγή και την ιστορία θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια οι νόμιμοι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα για διάστημα πέντε ετών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών θα μπορούν να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, αφού θα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τόνισε πως αυτό αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές, ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες, είναι αβάσιμοι, τόνισε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο έχει τους εξής στόχους:

1) Τα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς οι οποίοι και οι δύο διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.

2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια, θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα, κ.λπ.

Εξάλλου, για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής.

Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.

Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, χρειάζονται κι άλλες! Για παράδειγμα,η υποχρεωτική φοίτηση πρέπει να φτάνει τα 9 χρόνια και τα παιδιά να μην μπορούν να πάρουν ιθαγένεια πριν τα 18. Επίσης, πρέπει να διεκρινιστεί πόσο αδιάβλητος θα είναι ο θεσμός των εξετάσεων και από ποιους θα διενεργείται.

Αυτά για τους "νόμιμους" μετανάστες. Με τους λαθρομετανάστες όμως τι γίνεται;

Θυμάστε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού περί "μηδενικής ανοχής" κλπ.;
Θαυμάστε τώρα τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή στο ραδιόφωνο του Αντένα:

"Οι παράνομοι μετανάστες είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν πραγματικότητα. Το να φυλάμε όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους απελάσουμε δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο, πρώτα απ` όλα για λόγους πρακτικούς και δεύτερον θα πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είναι κάποιοι που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, κάποιοι περιμένουν. Θα πρέπει να μπει μια τάξη σ` όλη αυτή την ιστορία, δεν είναι λύση το να απελαθούν, δεν γίνεται να απελαθούν".

Αυτή είναι η "μηδενική ανοχή" του μετεκλογικού ΠΑΣΟΚ στους λαθρομετανάστες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: