οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

6.2.10

Ιερά Σύνοδος: "τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, δια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τον λόγο του Χριστού «απόδοτε τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Προσθέτει, όμως, ότι οι απόψεις των μητροπολιτών πρέπει να συνυπολογίζονται στα κρίσιμα θέματα, επειδή γνωρίζουν «τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, τονίζεται, «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια».

«Συγχρόνως όμως», επισημαίνεται, «πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού».

«Οι κατά τόπους Μητροπολίτες, καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γι’ αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων», καταλήγει η ΔΙΣ.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου συμπίπτει απόλυτα με τις απόψεις που είχε για το μεταναστευτικό ζήτημα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.