οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

28.2.10

Μαθήματα δημοκρατίας από Γερμανό δημοσιογράφο

Ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού «Der Stern» Βάλτερ Βιλενβέμπερ σε άρθρο του που υπογράφει ως «θεία από τη Γερμανία», μας τα ψέλνει για τα καλά.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να μπείτε και εσείς μια φορά στη θέση μας» γράφει. Ετσι, προσθέτει, θα καταλάβετε τι κακό μας έχετε κάνει με «τα κόλπα και τις απάτες σας».

«Το καλοκαίρι, πρώτα βάζετε φωτιά στην ωραία χώρα σας... και ύστερα καλείτε την Πυροσβεστική μας επειδή δεν μπορείτε να τη σβήσετε οι ίδιοι. Θέλετε να γίνετε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά κανείς σας δεν θέλει να πληρώνει φόρους... Είστε μόνο τότε πρόθυμοι να εργαστείτε, όταν παίρνετε φακελάκι» γράφει. "Αυτά και άλλα χειρότερα", προσθέτει, "δεν είναι εφεύρεση των εκάστοτε κυβερνώντων. Στη δημοκρατία είστε και εσείς συνυπεύθυνοι. Οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές. Κάνουν αυτό ακριβώς που θέλετε εσείς».

Ο κ. Βιλενβέμπερ δηλώνει πάντως αισιόδοξος. «Με όρους ποδοσφαίρου θέλω να πω στους Ελληνες ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά παίζουμε σε μία και μοναδική ομάδα. Αν το καταλάβουν,θα υπάρξει βελτίωση» λέει.

Αυτά που γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος, τα σιγοψιθυρίζουμε καθημερινά μεταξύ μας. Το πράγμα όμως αλλάζει, όταν μας τα λέει ξένος. Τότε, μας πιάνει το εθνικό φιλότιμο, εξαγριωνόμαστε και ...όποιον πάρει ο χάρος. Όμως έτσι, μόνο ν' αλλάξουμε δεν μπορούμε. Μάλλον να βουλιάξουμε...