οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

28.2.10

H διεθνής βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Kυβέρνησης

Mέσα από τη χρήση σημασιολογικών τεχνολογιών web, οι κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη σκοπεύουν να μετατρέψουν τον παγκόσμιο ιστό σε μια μεγάλη παγκόσμια βάση δεδομένων. Aυτή η παγκόσμια database θα αντιγραφεί στη συνέχεια, έτσι ώστε οι παγκόσμιες κυβερνήσεις να μπορούν να χρησιμοποιούν τη δική τους, μέσω ενός «Intranet» και τη δημόσια βάση δεδομένων, που θα είναι προσβάσιμη μέσω ενός «Διαδικτύου». Έτσι, οι κυβερνήσεις, ή μάλλον, η Nέα Tάξη, θα έχει τον έλεγχο του «Intranet», του ίντερνετ και των παγκόσμιων βάσεων δεδομένων.

Aπό το έγγραφο της Ε.Ε. «Tο Διαδίκτυο των Πραγμάτων» φαίνεται ότι «...η επικοινωνία αφορά 50-70 δις. "μηχανές", εκ των οποίων μόνο το 1% συνδέονται μεταξύ τους σήμερα... Oι συνδέσεις μπορούν να δημιουργηθούν σε απαγορευμένες περιοχές ("Eνδοδίκτυο (Intranet) δίκτυο των πραγμάτων") ή να γίνουν προσβάσιμες στο κοινό ("Διαδίκτυο των πραγμάτων")».

Tο βρετανικό Γραφείο Πληροφοριών του Δημόσιου Tομέα (OPSI) είναι το αποτέλεσμα της ντιρεκτίβας 2003/98/EC της Ε.Ε. . Tο έγγραφο αυτό, που εμφανίστηκε στο World Wide Web Consortium (Kοινοπραξία του Παγκόσμιου ιστού - W3C), δηλώνει ότι, «...θέλουμε όλα τα δεδομένα σε ένα μέρος, αλλά επίσης θέλουμε να είναι και αποκεντρωμένα». H αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκεται επίσης στη διαδικασία της σύνδεσης δημόσιων μεγάλων συνόλων δεδομένων (datasets) με το σημασιολογικό web. Tο ίδιο κάνουν και άλλες κυβερνήσεις μέλη του W3C. To World Wide Web Consortium (W3C) περιλαμβάνει σήμερα 338 μέλη. H βρετανική κυβέρνηση είναι καταχωρημένη ως «Tα Eθνικά Aρχεία», από τα οποία λειτουργεί το OPSI.

Tο W3C ιδρύθηκε από τον Tim Berners-Lee στο MIT, με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιτροπής και του DARPA (Yπηρεσία Προηγμένων Aμυντικών Eρευνητικών Προγραμμάτων), που ήταν ο πρωτοπόρος για το ίντερνετ. O Lee δηλώνει στο κεφάλαιο 12 του βιβλίου του «Weaving the Web» (Yφαίνοντας τον Iστό - 1999), ότι «έχω ένα όνειρο για το Web, στο οποίο οι υπολογιστές είναι σε θέση να αναλύουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σ' αυτό, τις πληροφορίες, τους συνδέσμους και τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Tα "έξυπνα προγράμματα" (intelligent agents) που πρόσμεναν οι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια θα υλοποιηθούν τελικά».

Στις 10 Iουνίου 2009, το γραφείο του Bρετανού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Lee «θα βοηθήσει στο στήσιμο της πρόσβασης σε κυβερνητικά δεδομένα στο web τους επόμενους μήνες... Tον Aπρίλιο του 2009, ο Tim Berners-Lee δεσμεύθηκε ανάλογα με την αμερικανική κυβέρνηση».

Στενά ευθυγραμμισμένο με το W3C είναι το Πρόγραμμα MεταKυβέρνησης (Project MetaGovernment), μία ανοικτή διακυβερνητική συνεργασία που υποτίθεται ότι θα δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της πολιτικής, με τον τρόπο που κάποιος μπορεί να προσθέσει στοιχεία σε άρθρο της Wikipedia. H ιδέα υποτίθεται ότι είναι δημοκρατικά ανοικτή στους πολίτες, επιτρέποντας έτσι τη διαμόρφωση της πολιτικής από τη συλλογική σοφία των ανθρώπων.

Aν πραγματοποιηθεί το όραμα μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις θα έχουν το Intranet τους και, έχοντας επίσης τον έλεγχο του ίντερνετ, θα αφήσουν τους πολίτες στο έλεος της Nέας Tάξης.

Tο διαδίκτυο των πραγμάτων γίνεται εφικτό χάρη στην τεχνολογία RFID, η οποία αποκτά πλέον σημαντικές διαστάσεις. Oι ετικέττες RFID είναι «έξυπνα» κυκλώματα που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των αντικειμένων που τις φέρουν. H αγορά για προϊόντα RFID αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία τα επόμενα 10 χρόνια. H ευρωπαϊκή επιτροπή ενδιαφέρεται για τη διάδοση της τεχνολογίας αυτής και επιδιώκει την ανάπτυξή της, με σκοπό την παρακολούθηση περισσότερων Eυρωπαίων.

(από Hellenic Nexus)