οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

21.1.10

Το παραμύθι έχει τώρα και δράκο: Τον Πόλσον

Από τον καρχαρία των αγορών Τζορτζ Σόρος που διέλυσε κάποτε τη στερλίνα, φτάσαμε σήμερα στον Τζον Πόλσον, τον ιδρυτή του μεγαλύτερου hedge fund, Paulson & Company, που εμφανίζεται ως ο ενορχηστρωτής της νέας δριμείας επίθεσης κατά των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, με βασικό στόχο να πληγεί το ευρώ, το οποίο έχει σορτάρει ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων. Και πράγματι εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι σαφές ότι με επίκεντρο το City έχει στηθεί ένας κερδοσκοπικός μηχανισμός που αξιοποιεί την δραματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, επιτιθέμενος στα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές. Πρόκειται για ένα θέμα που είχε απασχολήσει και τους Έλληνες τραπεζίτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Είναι σαφές, ότι η δράση των hedge funds, που κατ' επανάληψη έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε "ασφαλή" μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπικής τους στρατηγικής, επηρεάζει, επιταχύνει και μεγιστοποιεί τις τάσεις στις αγορές. Ίσως σε ένα βαθμό να τις διαμορφώνει κιόλας όταν υπάρχει αδυναμία από τους θεσμικούς φορείς, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ουσία των πραγμάτων. Ο κύριος Πόλσον και ο κάθε Πόλσον δεν ξύπνησαν ένα ωραίο πρωί και επέλεξαν την Ελλάδα για την αρωγή των "σκοτεινών" τους σχεδίων κατά του ευρώ.

Γιατί εδώ κινδυνεύουμε, τώρα που στο όλο παραμύθι βρήκαμε και τον "δράκο", να χάσουμε το δάσος επικεντρωμένοι στο δέντρο. Δεν φταίει ο Πόλσον για το κακό μας το χάλι και για την διάλυση της οικονομίας. Οι διάφοροι "Πόλσον" αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι αγορές και κερδοσκοπούν περισσότερο ή πιο επιτυχημένα από άλλους. Δεν δημιούργησε ασφαλώς το hedge fund του Πόλσον το έλλειμμα και το χρέος, δεν δημιούργησε ο Πόλσον τις τεράστιες επισφάλειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν ευθύνεται ο Πόλσον για τη διγλωσσία στην ελληνική οικονομική πολιτική και τις καθυστερήσεις στην άσκηση της εξουσίας. Και φυσικά δεν ευθύνεται για την διάλυση της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν έχω καμία αντίρρηση να ρίξουμε το "ανάθεμα" για όσα δεινά τραβάμε στους κακούς κερδοσκόπους. Δεν είναι και τίποτε αθώα παιδιά. "Serial killers" των αγορών είναι στην ουσία. Και μπορώ να κατανοήσω επικοινωνιακά την ανάγκη να πετάξουμε αλλού το μπαλάκι. Ο κίνδυνος όμως είναι να το πιστέψουμε. Ότι πράγματι ευθύνονται μόνο οι κακοί κερδοσκόποι για τα πάντα. Και καλυπτόμενοι πίσω από αυτή την παραδοχή να μη ληφθούν τα μέτρα που πρέπει για να βγει η χώρα από το "τούνελ". Ο κάθε Πόλσον θα είχε βρει άλλη χώρα για να κάνει τα παιχνιδάκια του αν δεν είχαμε εμείς πρώτοι ρεζιλευτεί διεθνώς και κριθεί αναξιόπιστοι. Δεν μας έκανε ο Πόλσον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Μόνοι μας το καταφέραμε αυτό.

Υ.Γ. Άλλωστε, οι κάθε λογής "Πόλσον" δεν μας φαίνονταν και τόσο κακοί, όταν ήταν να πουλήσουμε τίποτε μετοχικά πακέτα τραπεζών, ή όταν συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου, ή όταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί κρατική περιουσία…

(άρθρο του κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
στο axiaplus.gr)