οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

13.7.14

Κοινός ναός για 3 θρησκείες


Μία εκκλησία για τρεις θρησκείες, που θα στεγάζει τους χώρους προσευχής χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων, έχουν εμπνευστεί τρεις ιερείς στο Βερολίνο που ελπίζουν να συγκεντρώσουν 43,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του «Οίκου του Ενός» με μία εκστρατεία η οποία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα με τη συμβολική παράδοση του πρώτου τούβλου.

Ο προτεστάντης ιερέας Γκρέγκορ Χόχνμπεργκ, ο ραβίνος Τόβια Μπεν Τσορίν και ο ιμάμης Καντίρ Σάνσι, οι εμπνευστές του έργου, ελπίζουν να φέρουν κοντά τους πιστούς δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους και να συνυπάρξουν ειρηνικά. Ο ιμάμης Καντίρ Σάνσι ανέφερε πως η συγκεκριμένη κίνηση θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πως η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι καλοί άνθρωποι και όχι βίαιοι, ενώ πρόσθεσε πως οι πιστοί και από τις τρεις θρησκείες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν πολλά πράγματα μεταξύ τους.

Συμφιλίωση
Ο πάστορας Γκρέγκορ Χόχνμπεργκ επεσήμανε από την πλευρά του το γεγονός ότι ο οίκος θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου στην περιοχή Πετριπλάτζ, στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Πέτρου τον 12ο αιώνα και ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.

«Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε», τόνισε ο Χόχνμπεργκ που πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη πίστη για να φανταστεί κανείς πως ένα πανέμορφο κτίριο, μοναδικό στον κόσμο, θα βρίσκεται σε μερικά χρόνια σε αυτήν την πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου».

Ο «Οίκος του Ενός» θα είναι χωρισμένος ισομερώς σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί, τα οποία θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από τις τρεις θρησκείες, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τρεις ιερείς, θα είναι ανοιχτός για όλους.

Στο εσωτερικό του μοναδικού αυτού ναού θα υπάρχει επίσης θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας.

Αρχιτεκτονική
Οι τρεις ξεχωριστοί χώροι θα καλύπτουν την ίδια επιφάνεια, αλλά θα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παραδοσιακές ανάγκες κάθε λατρευτικού χώρου.

Το ύψος του κτιρίου θα φτάνει τα 44 μέτρα στο ψηλότερο σημείο του. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016, αν φυσικά υπάρξει ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται.

Τα σχέδια του κτιρίου εγκρίθηκαν ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του οποίου νικητής ήταν το γραφείο Κουέν-Μαλβέτσι, εκπρόσωποι του οποίου δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι».

Πηγή: Έθνος

(οι υπογραμμίσεις δικές μας αντί σχολίων)