οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

13.3.10

Θρίλερ με το σχέδιο δανεισμού για την ελληνική οικονομία

Νέο μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο σχετικά με το σχέδιο ευρωβοήθειας στην Ελλάδα.

Μετά τη γαλλική Le Monde, τη σκυτάλη πήρε το Σάββατο ο Guardian και η El Pais. Επισήμως, πάντως, η Κομισιόν και το Βερολίνο διαψεύδουν την ύπαρξη σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, το σχέδιο προβλέπει την παροχή πιστωτικών εγγυήσεων και αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2010.

Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια εφημερίδα.

Πάντως, η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι πρωταρχικός σκοπός του σχεδίου είναι η διευκόλυνση της Αθήνας, ώστε να μπορεί να δανείζεται με όρους ανάλογους άλλων χωρών.

Οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δισ. ευρώ για το 2010.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία πάντως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Έγινε επίσης μεγάλη προσπάθεια ώστε το κείμενο να είναι συμβατό με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σπεύδει να θεσμίσει αυστηρότερους κανόνες για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διαρκής και αυστηρή παρακολούθηση της ακρίβειας των στοιχείων όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους στοιχεία.

«Η ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την ευρωζώνη» φέρεται να δήλωσε στον Guardian ο Όλι Ρεν.

«Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει και αποτύχουμε και εμείς αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της ΕΕ. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ένωσης. Υπό αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι» συνέχισε ο Φινλανδός αξιωματούχος.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προτείνει ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, και την ανάθεση στη Eurostat σημαντικών ελεγκτικών ευθυνών για τις χώρες της ευρωζώνης.

Διαψεύδει η Κομισιόν

Επισήμως, η Επιτροπή διαψεύδει τις πληροφορίες του Τύπου. Ο εκπρόσωπός της, Τζόναθαν Τοντ, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ο ίδιος, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι «εικασίες».

Αντίστοιχα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό περί συμφωνίας των κρατών-μελών της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα.

(από το in.gr)