Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σήμερα, συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για φορολόγηση με 20% των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να επιμένει στη θέση ότι η φορολόγηση της Εκκλησίας πρέπει να γίνει «με τρόπο δίκαιο και όχι αυθαίρετο». Ζητά, δηλαδή, η φορολόγηση να γίνεται επί του κέρδους και όχι επί των ακαθαρίστων εσόδων.
Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της συνοδικής επιτροπής επί των οικονομικών στην οποία, μεταξύ άλλων, μέλη είναι οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και ο Ελασσώνος Βασίλειος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» έπεσαν διάφορες προτάσεις.
Από «ήπιες» -που αφορούν σε συνάντηση της ηγεσίας της Εκκλησίας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για απευθείας συνομιλίες ή στη σύγκληση της Ιεραρχίας- μέχρι πιο «σκληρές».
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής της Εκκλησίας στο Ευρωδικαστήριο αν και εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με τον χρόνο εκδίκασης, αλλά και την τελική έκβαση της υπόθεσης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής, φέρεται να ελέχθη και πάλι ότι έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ πολλοί επανέλαβαν τη θέση του αρχιεπισκόπου να φορολογηθεί η Εκκλησία επί των κερδών και όχι επί των μεικτών εσόδων.
Προσφορά...
«Η Εκκλησία ποτέ δεν αρνήθηκε να προσφέρει και στην περίπτωση αυτή θα προσφέρουμε αλλά με έναν τρόπο δίκαιο και όχι αυθαίρετο. Επομένως περιμένουμε τον διάλογο που είχαμε αρχίσει και που αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει τουλάχιστον από την πλευρά της πολιτείας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Καρατζαφέρη.
«Διαφωνώ με το αποφασίζω και διατάσσω. Είμαι υπέρ του διαλόγου και νομίζω ότι και η πολιτεία έχει να κερδίσει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του 1987».
Εν τω μεταξύ, χθες η καθολική ιεραρχία της Ελλάδος απηύθυνε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαμαρτυρόμενη για τη φορολόγηση της περιουσίας της, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αν επιβληθεί τελικά το ποσοστό του 20%, τότε αυτομάτως μας καταδικάζετε σε πτώχευση και σε αδυναμία να επιβιώσουμε».
(Πηγή: imerisia.gr)
(Πηγή: )