Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

2.3.10

Ελλάδα, κουράγιο!

από το "Ποντίκι"

Καλό κουράγιο ευχήθηκε στην Ελλάδα… σε άπταιστα ελληνικά ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο Ολι Ρεν δεν το ευχήθηκε τυχαία… Ζήτησε τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στο σκέλος των κρατικών δαπανών.

«Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια αυτή» είπε ο κοινοτικός επίτροπος, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει σε θετική τροχιά.

Όσο για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, εκτίμησε ότι οι αγορές θα έπρεπε να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, δεδομένου ότι Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσυπογράφουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου προϊδέασε για τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, με μια -μάλλον αμφιλεγόμενη- δήλωση. Τόνισε πως απλοί πολίτες που τον συναντούν "δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν ένα μισθό για την πατρίδα".

Ο ίδιος (ή ο κ. Παπακωντσαντίνου) πάντως αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου μέχρι την Τετάρτη (3/3) προκειμένου να παρουσιάσει τα νέα σκληρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων, αφορούν σε:

Αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2%: 3 δισ. ευρώ

Αύξηση (νέα) φόρου στα καύσιμα 20%: 1 δισ. ευρώ

Αύξηση (νέα) σε τσιγάρα: 930 εκ. ευρώ

Αύξηση (νέα) στα ποτά: 70 εκ. ευρώ

Νέα μείωση στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων: 400 εκ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "πράσινη" δημοσιογράφος κ. Κάτια Μακρή ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ ότι η κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να επιβάλει νέους φόρους, αλλά ο κ. Ρεν προτίμησε να γίνουν περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: