οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

24.3.10

Σκληρό παζάρι για την ενίσχυση στην Ελλάδα

Εντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζει συνεισφορά από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης αύριο, ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής των "27".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν "σοβαρά προβλήματα" στο ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

"Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρομι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (στο ευρώ) ή μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτήν την κρίση", πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για την βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με την παροχή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα.

Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

Στο μεταξύ, όρους θέτει το Βερολίνο, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

* Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

* Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Ντίρκ ντε Μπάκερ.

"Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.

Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχαν ζητήσει μια τέτοια συνάντηση των ηγετών του Eurogroup "ακριβώς πριν" από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Αλλά θα χρειαστεί γι' αυτό η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ