οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

18.3.10

Ιερός «εμφύλιος» για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

«Εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τη φορολόγηση 20% των εσόδων που προέρχονται από την εκκλησιαστική περιουσία. Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις των Μητροπολιτών Μεσογαίας κ. Νικολάου και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμου (φωτογραφία) οι οποίοι δήλωσαν ότι προσφέρουν τον μισθό τους στο κράτος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την οποία πλήττεται η χώρα. Η απάντηση της άλλης πλευράς ήλθε διά του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) κ. Αντώνη Ζαμπέλη , ο οποίος από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις των ιεραρχών «ακραίο φαινόμενο λαϊκισμού». Μάλιστα στη συνέχεια διαρωτήθηκε με δηκτικό τρόπο: «Πώς θα ζήσουν χωρίς μισθό, θα τους ζήσει η Εκκλησία;». Ο κ. Ζαμπέλης αντιτάχθηκε και στις απόψεις όλων όσοι προτρέπουν την Εκκλησία να παραχωρήσει τις μετοχές που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα στο κράτος, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την Εκκλησία.

Ο κ. Ζαμπέλης, ερωτηθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος πρότεινε η Εκκλησία να χαρίσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε τα εξής: «Κοιτάξτε άκουσα φωνές, και μάλιστα φωνές ότι κάποιοι Μητροπολίτες θα προσφέρουν το μισθό τους στο Κράτος. Εγώ αυτές τις δηλώσεις τις θεωρώ ακραία φαινόμενα λαϊκισμού! Διότι τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζήσουν χωρίς μισθό, η Εκκλησία θα τους ζήσει; Όσον αφορά το να προσφερθούν οι μετοχές της Εθνικής Τραπέζης, μα πώς να προσφερθούν αφού οι μετοχές είναι μετοχές των Μονών! Να προσφερθούν γιατί; Όταν κάποιος κάποιος δωρίζει την περιουσία του στην Εκκλησία, έχει την απαίτηση η Εκκλησία να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Για να έχει έσοδα ώστε να κάνει κοινωνικό έργο, και να προσφέρει τα λεφτά αυτά προς αξιοποίηση του λαού».

Τις θέσεις του γενικού διευθυντή της ΕΚΥΟ υιοθέτησαν και ιεράρχες οι οποίοι με δηλώσεις τους επισήμαιναν ότι με τις θέσεις που εξέφρασαν οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Μεσογαίας χωρίζουν την Ιεραρχία «σε καλούς και κακούς». Ακόμη ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης της Εκκλησίας. Την ίδια ώρα που στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη έφθαναν οι διαμαρτυρίες μητροπολιτών για τη φορολόγηση στα ακαθάριστα έσοδα της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο και σε συνομιλίες που είχε με γνωστούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο κ. Χ. Παμπούκης , εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Δεν μπορείτε να μας φορολογείτε επί των ακαθαρίστων εσόδων» δήλωνε ο Αρχιεπίσκοπος. Και όπως τόνιζε σε όλους τους συνομιλητές του «η Ιεραρχία έχει τη διάθεση να καταβάλει φόρους όπως πράττει επί χρόνια αλλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοιου είδους φορολόγηση. Θα πρέπει τουλάχιστον η φορολόγηση να πραγματοποιείται επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από τα ακίνητα της Εκκλησίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται τα φίλια πυρά πολλών μητροπολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι ακολουθεί ενδοτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης.

Μεσογαίας Νικόλαος "Δεν αισθάνομαι ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό"

Στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» μίλησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος απάντησε για την παραίτηση από τον μισθό του, την φορολόγηση καθώς και για την δήλωση του Διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Ζαμπέλη, ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος απάντησε στα εξής:

- Για την παραίτησή του από το μισθό του:

"Όταν προέβη στην ανάλογη πράξη και η Νάνα Μούσχουρη δεν ξαφνιαστήκατε; Πρόκειται για μια συμβολική πράξη. Βλέπουμε ένα κράτος να προσπαθεί να περισώσει με κάθε τρόπο την εθνική οικονομία. Ακούμε για μια εκκλησία που έχει δήθεν πολλά. Αυτό είναι υπερβολικό. Βρίσκουμε την εκκλησία να αμύνεται καινα φοβάται ενώ δίνει το ζουμί της. Αυτό το πράγμα δεν περνάει και έρχεται ένας άνθρωπος όπως εγώ οποίος παίρνει από το κράτος και θέλω να κάνω μια συμβολική κίνηση μη περαιτέρω επιβάρυνσης αυτού που ονομάζω πατρίδα μου.

- Για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας:

"Δημιουργείται μια εικόνα ότι η Σύνοδος η οποία κάπου έχει λεφτά όπου έρχονται κάποιοι να της τα πάρουν και αυτή αμύνεται. Εγώ έχω μια τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν φταίει το κράτος. Φταίει κυρίως η εκκλησία που δεν μπορεί να βοηθήσει την Πολιτεία να καταλάβει τον πολιτικό της ρόλο στα πράγματα. Φορολόγηση της εκκλησίας αν σημαίνει ότι η εκκλησία έχει και τα κρύβει, πρέπει να γίνει. Αν όμως σημαίνει ότι η εκκλησία δίνει στο λαό, έρχεται το κράτος και την ανάσα του λαού την περιορίζει. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε μαζί με την πολιτεία είναι να σκεφτούμε πως θα βοηθήσουμε το λαό. Η εκκλησία επιστρέφει στο λαό και όχι στις τράπεζες και βοηθάει και το κράτος.

- Σχετικά με δήλωση του κ. Ζαμπέλη ότι η εκκλησία υφίσταται διωγμό:

"Δεν νομίζω. Δεν αισθάνομαι έτσι."

Πηγές: tovima.gr & romfea.gr