οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.3.10

Όλι Ρεν: "Αναγκαίο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα"

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης συμφωνίας αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ.

"Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

"Είναι σημαντικό να καταλήξει η ΕΕ την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σ' ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν αυτό χρεαστεί και κριθεί αναγκαίο", τόνισε.

Ο Ρεν πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δείχνουν μια ξεκάθαρη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ.

"Η Ελλάδα είναι τώρα στη διαδικασία αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ανισορροπιών της, αλλά δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα ", πρόσθεσε.

"Ο πρωταρχικός σκοπός πρέπει να είναι να κατοχυρωθεί μια ασφαλής έξοδος από τη σημερινή επικίνδυνη δυναμική του χρέους σε ορισμένες χώρες και στη συνέχεια να υπάρξουν εγγυήσεις ότι καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν θα μπει σ' ένα τέτοιο δρόμο στο μέλλον", τόνισε.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει, αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ακόμα βιώσιμη.


Δηλώσεις Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν επισήμως μια προσφυγή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, εάν το ζητήσει.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου προς τη βοήθεια προς την Ελλάδα απάντησε: "Ναι, η Γερμανία είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη (βοήθειας) και μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια".

"Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι οφείλουμε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν ένα μηχανισμό έτοιμο σε περίπτωση που η Ελλάδα θα είχε ανάγκη", πρόσθεσε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως παραδοχή αποτυχίας του ευρώ.

"Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα και όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην πράξη, οι χώρες μέλη είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή πόρων για το ΔΝΤ", είπε.

"Κατά συνέπεια δεν αποτελεί ζήτημα κύρους, το θέμα είναι ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση", συνέχισε.

"Και στην πράξη, οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσαν ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", τόνισε.

Ο αποκλεισμός μιας χώρας από την ευρωζώνη, εάν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, θα ήταν αδύνατη, έως και "παράλογη", βάσει των ισχυουσών συνθηκών, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Αγγελα Μέρκελ σύμφωνα με την οποία η ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα σε ύστατη περίπτωση να αποκλείσει ένα από τα μέλη της "εάν δεν εκπληρώνει τους όρους", ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θέλει "να σχολιάσει σχόλια άλλων". "Αλλά αυτή τη στιγμή , δεν είναι δυνατόν, είναι παράλογο", είπε.

"Δεν αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, ένας τέτοιος αποκλεισμός θα ήταν αντίθετος προς τις συνθήκες", είπε, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μια τέτοια λύση θα ήταν επιθυμητή στο μέλλον, δήλωσε ότι "πολλά σενάρια" , "πολλές ιδέες" έχουν τεθεί προς συζήτηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευνοεί πάνω απ' όλα "την ενίσχυση της επιτήρησης εντός της ζώνης του ευρώ".

" Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους"

Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, έως το τέλος του 2010», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, από την πλευρά της, τις υποχρεώσεις της, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι όχι μόνο έκανε ό,τι έπρεπε για να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος, αλλά παράλληλα έκανε μια τεράστια και θαρραλέα προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο. Ο Α. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι, ουσιαστικά, το ίδιο επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνεχίζοντας, ο Α. Αλταφάζ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις για το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, γίνονται στη βάση της πολιτικής δήλωσης των «27» της 11ης Φεβρουαρίου (σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να υπάρχει συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για τη σταθερότητα του ευρώ) και τόνισε ότι η θεμελιώδης λίθος για αυτή τη δουλειά είναι η εφαρμογή του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο Α. Αλταφάζ, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ να καταλήξει σε πιο συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα για μια συντονισμένη δράση. Είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που έχει γίνει». Σχολιάζοντας, τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει το έδαφος, ούτως ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τέλος, ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι για εμάς ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την τεχνική υποστήριξή του.

"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας"

"Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας", ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη. "Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο και εναλλακτικές λύσεις", τόνισε ο κ.Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ''κόποι των εργαζομένων και των πολιτών θα πιάσουν τόπο''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ