οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

25.3.10

Γαλλο-γερμανική συμφωνία για βοήθεια και με εμπλοκή του ΔΝΤ

Την κρισιμότερη μάχη δίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για την οικονομία της, σε ένα κλίμα πυρετωδών διαβουλεύσεων, διμερών συναντήσεων που δίνουν και παίρνουν προκειμένου να καταλήξουν οι ευρωπαίοι σε μία απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα.

Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσέλθει για τη Σύνοδο Κορυφής και υπήρξαν δεκάδες συναντήσεις και η σημαντικότερη όλων ήταν αυτή ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο, με τα γαλλικά πρακτορεία να αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο βοήθειας της Ελλάδας. Μάλιστα, ενημέρωσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτή τους την απόφαση που θα έχει αυστηρούς όρους και πάντα με την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών. «Η Ελλάδα έχει πάρει σημαντικά μέτρα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Όποια κι αν είναι η απόφαση της Συνόδου, το σημαντικό είναι πως θα συνεχιστεί η θετική πορεία της Ελλάδας. Τα μέτρα ήδη αποδίδουν», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και ευχαρίστησε όσους στήριξαν την Ελλάδα.

Η Μέρκελ μιλώντας και σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας της εμφανίστηκε ανυποχώρητη στις θέσεις της σε μία προσπάθεια να ισχυροποιήσει τη θέση της στο εσωτερικό της Γερμανίας, αφού βλέπει και τα ποσοστά της να γκρεμίζονται στις δημοσκοπήσεις.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της.

Την ίδια ώρα όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε ομπρέλα προστασίας στις ελληνικές τράπεζες ανακοινώνοντας μέσω του προέδρου της Ζαν Κλώντ Τρισέ οτι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει.

"Εργαζόμαστε όλοι για να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα και αυτό σημαίνει όχι να δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια", δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και προεδρεύων της ΕΕ, Θαπατέρο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει συναίνεση για την περίπτωση της Ελλάδας. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ο ίδιος προσωπικά και συνολικά η Επιτροπή υποστηρίζουν αυτή την απόφαση ενός οργάνου, που, όπως σημείωσε, είναι ανεξάρτητο στις αποφάσεις του.

Μια από της αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βίβιαν Ρέντινγκ κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να δεχθεί να βοηθήσει την Ελλάδα από αλληλεγγύη, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας θα μπορούσαν να είναι "η αρχή ενός τσουνάμι" στην Ευρώπη.

"Ανγκελα λίγο θάρρος. Εχεις σοβαρά προβλήματα στη χώρα σου, γιατί ο λαϊκισμός θέλει όλος ο λαός σου ή ένα μεγάλο μέρος του να είναι κατά της αλληλεγγύης. Πες τους ότι εμείς ήμαστε αλληλέγγυοι όταν έγινε η επανένωση της Γερμανίας. Πληρώσαμε όλοι τότε για να γίνει αυτό και δεν το μετανιώνουμε", τόνισε η Ρέντινγκ.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανείζεται, καθώς κάθε φορά έκδοσης ομολόγων, οι προσφορές υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Αλλά το ακανθώδες είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια και για αυτά ουδείς έχει μιλήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμενος να επιμείνει για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Υπογράμμισε, πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

Την ίδια ώρα οι σπέκουλες συνεχίζονται σε βάρος της Ελλάδας με την Glodman Sachs να δηλώνει μέσω υψυλόβαθμου στελέχους της οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δανειστεί 20 δις ευρω από το ΔΝΤ καθώς και οτι η σύνοδος κορυφής θα αποφασίσει την χρηματοδότηση της χώρας μας μόνο από το ΔΝΤ το οποίο θα παίξει ηγετικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και για τις διεργασίες στις συνόδους του ΕΛΚ και του ΕΣΚ, που διεξάγονται ταυτόχρονα σήμερα στις Βρυξέλλες. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του ενιαίου νομίσματος.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακανωσντίνου να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου να τον ενημερώσει για πιό τεχνικά οικονομικά θέματα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Καταποντίζεται και σήμερα το ευρώ

Το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι μακρυά μιά ισοτιμία κοντά στο 1,10!

Την ίδια ώρα ο οίκος Fitch υποβάθμισε την οικονομία της Πορτογαλίας από "ΑΑ" σε "ΑΑ-", δίνοντας παράλληλα αρνητικό outlook, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Πηγή: newsit.gr