οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

21.2.10

Ο κ. Παπούλιας υπέρ των προσπαθειών ένταξης των μεταναστών

«Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας από τα Ιωάννινα, κάνοντας παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες. «Στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό κύμα του περασμένου αιώνα και στους Έλληνες που αναγκάστηκαν από τις κακουχίες να ξενιτευτούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. «Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη» όπως είπε.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη», επεσήμανε. Σημείωσε πως διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής.

(από το tvxs.gr)