οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

11.2.10

ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα με ανταλλάγματα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση.

"Πηγαίνουμε τώρα στο Σολβέ (όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ) για να ανακοινώσουμε τη συμφωνία η οποία επετεύχθη, θα προβούμε αργότερα σε δηλώσεις", είπε ο βαν Ρόμπεϊ στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ζήτησαν εγγυήσεις
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα για να εμποδίσουν κάθε κίνδυνο χρεωκοπίας και για να σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή" ως προς την Ελλάδα, δήλωσε διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.

"Μ' αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς..."