οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

26.1.10

Μεγάλοι οι κίνδυνοι από το piercing

Επικίνδυνο για όσους το επιχειρούν ενδέχεται να αποβεί το piercing, προειδοποιούν για μία ακόμη φορά οι ειδικοί, συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θέλουν οπωσδήποτε να γεμίσουν με σκουλαρίκια το σώμα τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία με γλώσσες κομμένες, σοβαρά σημάδια, αναπνευστικά προβλήματα και διάφορα νοσήματα, ενώ δεκάδες νέα άτομα χρίζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας κάθε χρόνο, εξαιτίας των επιπλοκών που παρουσιάζονται στα σημεία όπου έχει τοποθετηθεί σκουλαρίκι.

Για το λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύνδεσμος Αυστραλίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα καμπάνια προειδοποιώντας τους νέους να ενημερώνονται αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από τη διάτρηση του σώματός τους. Η ηπατίτιδα Β και C καθώς επίσης και το AIDS είναι μεταξύ των σημαντικότερων χρόνιων νοσημάτων που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή όσων το επιχειρούν.

Εξίσου συνηθισμένες όμως είναι και οι τοπικές μολύνσεις, ο εκφυλισμός του χόνδρου στη μύτη και τα αφτιά, η αιμορραγία, η μόλυνση του αίματος, το αλλεργικό σοκ από τις τοξικές ουσίες, αλλά και το έμφραγμα των αναπνευστικών σωλήνων. Οπως τονίζουν οι ειδικοί άλλωστε, η τρύπα που ανοίγεται δεν παύει να αποτελεί ένα μικρό τραύμα που αν δεν διατηρηθεί καθαρό μπορεί να μολυνθεί και να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Το σημαντικό είναι ότι η καμπάνια επικροτήθηκε και από τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το piercing, όπως ο Ντέιν Λεφτχάουζ από το «Punctured Body Piercing», ο οποίος δήλωσε ότι είναι βασικό να εξετάζεται η καθαριότητα του χώρου, η σωστή αποστείρωση των εργαλείων, η πείρα και οι ικανότητες εκείνου που αναλαμβάνει να κάνει τη διάτρηση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και λοιπών επιπλοκών.

Παρά τους κινδύνους ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συνδέσμου Αυστραλίας Στιβ Χάμπλετον τόνισε ότι πολλοί νέοι είναι διατεθειμένοι να τους αγνοήσουν και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν προκειμένου -τουλάχιστον- να τους ελαχιστοποιήσουν. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη πάντως απαιτείται η γραπτή έγκριση των γονέων προκειμένου να υποβληθούν σε piercing άτομα νεαρής ηλικίας, ύστερα από πληθώρα θλιβερών περιστατικών που έχουν σημειωθεί.

ΠΗΓΗ