οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

29.1.10

Ο Παναγιώτης Δημητράς αναγγέλλει την ίδρυση νέας οργάνωσης με "ξεκάθαρους στόχους"

Διαβάζουμε στο athensvoice.gr το ακόλουθο άρθρο με τίτλο:

Τι ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. με αυτά τα αρχικά...
Ο Παναγιώτης Δημητράς αναγγέλει την ίδρυση μιας νέας οργάνωσης Ουμανιστών με ξεκάθαρους στόχους...

"Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) είναι Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2010, έχει μέχρι τώρα 62 μέλη, και έχει ως στόχους την προώθηση μιας εκκοσμικευμένης και ανθρωπιστικής θεώρησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών και να εργαστεί για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.

Για την επίτευξη αυτών των σκοπών, η ένωση σκοπεύει συγκεκριμένα να δημοσιεύει δηλώσεις για θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς της, να παρέχει πληροφορίες προς το κοινό σχετικά με τα δικαιώματά του, να παρεμβαίνει ενώπιον των διοικητικών και δικαστικών αρχών για την προώθηση των αρχών της εκκοσμικευμένης κοινωνίας και των συνεπακόλουθων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, να οργανώνει εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις, να προτείνει νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την προώθηση των στόχων της, και να προωθεί τη θέση εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσουν τους ίδιους στόχους.

Την προσωρινή γραμματεία της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. έχουμε αναλάβει ο Νίκος Θεοδώρου, η Ελεάννα Ιωαννίδου, ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης και ο γράφων Παναγιώτης Δημητράς. Κάθε οπαδός της εκκοσμικευμένης κοινωνίας είναι καλοδεχούμενη/ος.

Την πρώτη της εμφάνιση η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. έκανε χθες 20/1 με ένα δελτίο τύπου για την ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης πως είχε προγραμματισθεί ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας. Για την ψηφοφορία αυτή είχαν κατατεθεί ψηφίσματα από τις πολιτικές ομάδες.


Τελικά, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποφάσισε να μη γίνει ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες ένας λόγος της ματαίωσης ήταν η διαπίστωση πως το ΕΚ δεν έχει αρμοδιότητα για αυτό το θέμα όταν υπάρχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία έχει αρμοδιότητα για το ΕΔΔΑ. Ένας δεύτερος λόγος φέρεται να είναι πως τα σχέδια ψηφίσματος υπέρ της ελευθερίας των κρατών μελών να εκθέτουν δημοσίως οιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο, δημιούργησαν προβλήματα στις ομάδες που τα υπέβαλαν υπό την επίδραση των Ιταλών μελών τους, καθώς ευρωβουλευτές από χώρες ή/και κόμματα με εκκοσμικευμένη παράδοση είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το ψήφισμα της ομάδας τους.

Τα ψηφίσματα αυτά είχαν κατατεθεί κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2009, όταν έγινε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 15 Δεκεμβρίου 2009 και μια πρώτη απόπειρα ψηφοφορίας –που ματαιώθηκε- στις 17 Δεκεμβρίου 2009.

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας, όπως και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ουμανιστών (EHF) με την οποία η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. συνεργάζεται, υποστηρίζουν το κοινό ψήφισμα της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (Verts/ALE) και της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) που υπογράφουν έξη ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Χουντής καθώς και το ψήφισμα της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Στα δύο αυτά ψηφίσματα εκδηλώνεται η αντίθεση στην υποχρεωτική επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων σε χώρους που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες αρχές, όπως ακριβώς αποφάνθηκε και το ΕΔΔΑ. Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. συμμερίζεται επίσης την επίσημη διαμαρτυρία της EHF προς την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S & D) για το σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της ελευθερίας των κρατών μελών να εκθέτουν δημοσίως οιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο."

Κι εμείς ΕΝΝΟΟΥΜΕ κε Δημητρά. Και πολύ καλά μάλιστα...