οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

22.1.10

Ληστείες: Το μεγάλο οικονομικό - κοινωνικό μήνυμα!

ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΙΑ, η ληστεία σε τράπεζα ήταν το πρώτο θέμα στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά δελτία, ενώ αντίστοιχα, πρώτη θέση είχε κάποια Χριστούγεννα η κλοπή από αλλοδαπούς των χρημάτων που είχαν μαζέψει μικροί μαθητές από τα κάλαντα.

ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η ληστεία σε τράπεζα, αν δεν έχει νεκρό, δεν "παίζει" καν στα δελτία των οκτώ και οι δεκάδες καθημερινές επισκέψεις "μπουκαδόρων" σε μικροκαταστήματα περιγράφονται μόνο - και αν - στα μονόστηλα των εφημερίδων.

ΕΠΑΨΑΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ να είναι οι "βασικοί ένοχοι" ή οι "κυρίως ύποπτοι" για τα αδικήματα αυτά. Η ελληνική συμμετοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα και συνήθως, Έλληνες είναι οι "οργανωτές" με πιθανούς δράστες τους ξένους.

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, είναι δύο πράγματα:

-Πρώτο, οι επίδοξοι ληστές που έχουν εξαπλωθεί πέρα από τις πόλεις και στα πιο απόμακρα χωριά, δε λογαριάζουν το πόσα θα πάρουν. Τους αρκεί ότι θα πάρουν. Και διακινδυνεύουν τα πάντα για αυτό το σκοπό.

- Δεύτερο, οι επίδοξοι ληστές δε λογαριάζουν τη ζωή των θυμάτων τους. Εκεί που παλιότερα με δυσκολία πυροβολούσαν σε μια μεγάλη ληστεία τράπεζας, σήμερα, εύκολα πατάνε τη σκανδάλη για τα 100 και τα 300 ευρώ ενός ανήμπορου να αντιδράσει γέροντα.
Συνοικιακά σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, ταβέρνες, ντιλίβερι και πρόσωπα στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο, δέχονται συνεχή "χτυπήματα".

ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΗΝΩΝ εμπεριέχουν και ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό μήνυμα: Το οικονομικό μήνυμα λέει ότι η φτώχεια διευρύνεται αλματωδώς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ρισκάρουν να παρανομήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Το κοινωνικό μήνυμα λέει ότι ναι μεν η αστυνομία έχει σημαντικό ρόλο, αλλά σε καμιά περίπτωση η λύση δε βρίσκεται στη δράση της. Κράτος, φορείς, σχολεία και οικογένειες έχουν τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα των ληστειών που σκορπούν την ανασφάλεια σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ
(άρθρο στο axiaplus.gr)