οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

29.1.10

ΕΒΕΘ: Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα με το παράνομο, πλανόδιο παρεμπόριο

Το πρόβλημα του παράνομου, πλανόδιου παρεμπορίου έθεσε, για μια ακόμη φορά, η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), υπόψη του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας, Θεόδωρου Αθανάσαρου.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος είχαν παραβρεθεί στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, καθώς και μέλη του ΔΣ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη γιγάντωση του φαινομένου.

Ζήτησαν, μάλιστα, τη λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του. Ο κ. Μπακατσέλος μίλησε και για τις επιπτώσεις που έχει το παρεμπόριο, κυρίως από λαθρέμπορους, στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

«Μιλούμε για τεράστιους τζίρους άρα και για τεράστια διαφυγή εσόδων σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Και όλα αυτά στη δυσκολότερη ίσως στιγμή για την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο που αναμένεται η επιβολή δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων για όλες τις κοινωνικές ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Πρόσθεσε δε ότι «δημιουργείται επιπλέον και πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού, με προφανείς συνέπειες για τις νομίμως λειτουργούσες εμπορικές επιχειρήσεις - που καταβάλλουν φόρους τέλη και ασφαλιστικές εισφορές - και για την ανεργία που συνεπάγεται». Επισήμανε, επίσης, πως η εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά η Τσιμισκή «δεν αρμόζει στον εμπορικότερο δρόμο μιας ευρωπαϊκής πόλης».

Παρουσίασε, μάλιστα, φωτογραφίες που δείχνουν πλανόδιους να έχουν απλωμένη την πραμάτεια τους σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου, από την Αριστοτέλους μέχρι την Κομνηνών, ακόμη και μπροστά από το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι η δημοτική αστυνομία είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λόγω της έλλειψης προσωπικού - όπως είπε - αλλά και διότι τα στελέχη της δέχονται επιθέσεις από πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους πλανόδιους όταν συλλαμβάνονται.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Αθανάσαρο, πέρσι 10 δημοτικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν - εκ των οποίων οι τρεις πολύ σοβαρά - και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όταν προπηλακίστηκαν από μικροπωλητές και πολίτες κάθε ηλικίας. Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πέρσι η δημοτική αστυνομία προχώρησε σε 1.350 κατασχέσεις προϊόντων, δεκάδων τόνων, που πωλούνταν παράνομα.

Πηγή: ΑΠΕ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: