Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.9.11

Ποια επαγγέλματα έχουν σήμερα ζήτηση στην Ελλάδα

Νέες επαγγελματικές ευκαιρίες προσφέρουν αρκετοί εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη δυναμική τους ενάντια στη συνεχώς αυξανόμενη ύφεση. Σε πείσμα των καιρών, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να "ποντάρουν" σε νέους συνεργάτες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους και την αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Polisis σε εισηγμένες επιχειρήσεις, οι νέες θέσεις που προσφέρονται από τις εταιρείες παρουσίασαν σημαντική αύξηση, ωστόσο μειώθηκε ο αριθμός των εργοδοτών που ζητούν πλέον προσωπικό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως περίπου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (43%) αναζητούν αυτή την περίοδο εργαζομένους έναντι 55% την περσινή χρονιά, ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν 21% περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με τη συνολική προσφορά πέρυσι.

Ειδικότερα, καμία πρόσληψη δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το 57% των εισηγμένων σε αντίθεση με 45% το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, το 14% των εταιρειών -ποσοστό μειωμένο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010- αναζητούν ήδη προσωπικό για την κάλυψη μίας θέσης. Από τέσσερις προσλήψεις και άνω αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο 8% των επιχειρήσεων, ενώ από πέντε και έξι προσλήψεις δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν το 3% και 1% των εισηγμένων, αντίστοιχα. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το 3% των εισηγμένων επιθυμεί να προσλάβει πάνω από επτά άτομα.

Ειδικότητες
Αλλά και οι προτεραιότητες που θέτουν πλέον οι εργοδότες έχουν μετατοπιστεί από την κλασική ζήτηση για εργαζόμενους στην προώθηση προϊόντων σε πιο εξειδικευμένους κλάδους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους τομείς των πωλήσεων, της παραγωγής και της πληροφορικής.

Ειδικότερα, στις θέσεις που σχετίζονται με την "προώθηση" καταγράφεται αύξηση στην προσφορά θέσεων που σχετίζονται με εξωτερικές πωλήσεις και με το marketing, ενώ πτωτικά κινούνται οι προθέσεις των εργοδοτών στις τηλεφωνικές πωλήσεις και στις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά οκτώ μονάδες -από 19% το 2010 στο 27% το 2011- καταγράφεται στην προσφορά θέσεων στις εξωτερικές πωλήσεις, ενώ αυξημένη ζήτηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σημειώνεται και στην ανάπτυξη (13%) και υποστήριξη λογισμικού (10%). Αντίθετα, στις ιατρικές υπηρεσίες, τα logistics, τις τεχνικές εργασίες, αλλά και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση η ζήτηση προσωπικού έχει μειωθεί.

Τάσεις
Αναφορικά με τις τάσεις που απεικονίζονται στην προφορά θέσεων εργασίας ξεχωρίζουν κυρίως:

Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν πλέον θέσεις σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (Κύπρο, Βουλγαρία, Ισραήλ),
Η εξάπλωση των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων με αποτέλεσμα την προσφορά θέσεων στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για κινητά τηλέφωνα,
Η απήχηση κοινωνικών δικτύων στο internet. Επομένως, οι θέσεις που προσφέρονται έχουν σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας των επιχειρήσεων σε αντίστοιχα μέσα διαφήμισης,
Η ενεργειακή εξοικονόμηση, με την αντίστοιχη προσφορά θέσεων Μηχανικών Ενέργειας ίση με 2% της συνολικής προσφοράς και
Η στροφή προς την παραγωγή, με αντίστοιχη προσφορά τεχνικών θέσεων ίση με το 3% της συνολικής προσφοράς.

Πλεονεκτήματα οι ξένες γλώσσες και η εμπειρία
Ο Γιώργος Πετκάκης, Διευθυντής Marketing της Polisis, εξηγεί πώς οι μεταβολές που παρατηρούνται στα κριτήρια των εργοδοτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων μεταβάλλονται καθημερινά, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές και προσεκτικές στις επιλογές τους. "Εύκολες προσλήψεις δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Κεντρικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα των υποψηφίων στη θέση για την οποία προορίζονται", υπογραμμίζει, για να προσθέσει ότι έμφαση δίνεται στην κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων, στην επαγγελματική εμπειρία, στα σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων με κρίσιμα σημεία τον προσανατολισμό στη δράση, την ενεργητικότητα, την αίσθηση καθήκοντος.

Σημειώνει δε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και προσεγγίζουν ξένες αγορές.

(Πηγή: Εθνος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Δεν υπάρχουν σχόλια: