οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

9.11.10

Προς ΕΝΑ παγκόσμιο νόμισμα;

Λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει στη Σεούλ η διάσκεψη των G20 με αντικείμενο τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά συναλλάγματος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, ήρθε να ταράξει κι άλλο τα νερά προτείνοντας τη δημιουργία ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος με αναφορά στο χρυσό.

Ο Zoellick με άρθρο του στους F.T., πρότεινε στην ουσία τη δημιουργία ενός νέου Bretton Woods, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών που επικράτησε μετά την κατάρρευση του Bretton Woods I το 1971.

Ο Zoellick έκανε λόγο για ένα σύστημα που "είναι πιθανόν να ενσωματώνει το δολάριο, το ευρώ, το γεν, τη στερλίνα και το γουάν, το οποίο κινείται προς τη διεθνοποίηση της αγοράς συναλλάγματος".

Μάλιστα πρόσθεσε ότι το "σύστημα θα πρέπει να ενσωματώσει και τον χρυσό ως διεθνές σημείο αναφοράς των εκτιμήσεων των αγορών για τον πληθωρισμό και τις αξίες των νομισμάτων στο μέλλον".

Η άποψη του Zoellick αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο διεθνές σύστημα, όπου η εμμονή της Κίνας να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το γουαν εξοργίζει τις ΗΠΑ και άλλους παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι συμβάλλει στην τρέχουσα ανισορροπία στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και στη δημιουργία στεβλώσεων στις κεφαλαιαγορές.

(από τον Τύπο της 9ης Νοεμβρίου 2010)

"Γ": Μήπως ο Γ' Παγκόσμιος (οικονομικός) πόλεμος είναι η αφορμή για την καθιέρωση ΕΝΟΣ παγκοσμίου νομίσματος;