οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

25.11.10

Frontex: Μείωση εισροής λαθρομεταναστών κατά 30%

Ιδιαιτέρως επιτυχημένη κρίνεται η παρουσία των 175 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που απέστειλε η Frontex και ανέλαβαν δράση στις 4 Νοεμβρίου, καθώς η εισροή των μεταναστών έως το τέλος του μήνα ενδέχεται να ξεπεράσει το 30%.

Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τη γενικότερη συμβολή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων αναμένεται να εξαχθούν (από ΕΛ.ΑΣ. και Frontex) εντός λίγων ημερών με τη συμπλήρωση ενός μήνα εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου.Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, σε περίπτωση που τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους, θα αποχωρήσουν από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη στο τέλος του χρόνου.

Εκτός από την αποτρεπτική δυνατότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αθ. Κοκκαλάκη, η Ευρωπαϊκή Δύναμη με τα εξειδικευμένα κλιμάκιά της έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναγκαία διαλογή και ταυτοποίηση των χωρών προέλευσης των παράνομων μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων συνηθίζουν να εμφανίζονται ως Παλαιστίνιοι, Σομαλοί ή Νιγηριανοί για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Ωστόσο, συνδικαλιστές αστυνομικοί στο νομό Έβρου επισημαίνουν ότι η όποια μείωση της εισροής είναι αναμενόμενη αυτή την περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών. Από την άλλη, η δύναμη της Frontex λόγω της ομίχλης που επικράτησε πολλές ημέρες του Νοεμβρίου στην παρέβρια περιοχή δεν είχε τη δυνατότητα εφαρμογής των επιχειρησιακών της πλεονεκτημάτων και με εναέρια μέσα της (ρουμάνικο ελικόπτερο, μικρό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα από το Λουξεμβούργο).

Βάσει της τελευταίας έκθεσης της Frontex, η Ελλάδα παραμένει το κυριότερο πέρασμα των λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. Στατιστικά στοιχεία για όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές μετακίνησης οικονομικών μεταναστών προς την Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Κανάρια Νησιά, Δυτικά Βαλκάνια, Δυτική Αφρική, Ανατολική και Κεντρική Eυρώπη) εμφανίζουν το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 μείωση από 20% έως 99%. Μόνο τα χερσαία σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία, τα ελληνοτουρκικά στον Έβρο, εμφανίζουν αύξηση 369%.

Αυτά τα δεδομένα ωθούν την Ε.Ε. να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε μια συμφωνία με την Τουρκία, αλλά από την άλλη πλευρά ρίχνονται διαρκώς αντισταθμιστικά οφέλη. Η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σημείωσε βέβαια ότι υπάρχουν «λίγα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία «ότι σύντομα θα έχουμε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα».

(από cosmo.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: