οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

19.11.10

"Αυτοί οι άχρηστοι τύποι είναι υπεύθυνοι για τις τύχες μας;"

Χτες πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών για να παρακολουθήσω τη συνέντευξη του Υπουργού και των 2 Υφυπουργών (Ρόβλια και Ρήγα) αναφορικά με το ΕΤΕΑΝ.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι υπήρξε καθυστέρηση από τον προηγούμενο Παπακωνσταντίνου που παρουσίαζε τον προϋπολογισμό του 2011, άκουσα και αυτή την ομιλία.

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση άρχισε και ο Χρυσοχοΐδης την ομιλία του.

Θα σχολιάσω αργότερα το τι έγινε και τι συμπέρασμα βγήκε. Τι είπε;

Παρουσιάστηκε το ΕΤΕΑΝ που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, θα επιδοτούνται μόνο οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι εξωστρεφείς, θα δημιουργηθούν 50.000 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις τα επόμενα 2 χρόνια, θα αναμορφωθεί ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, θα γίνει Ελληνικό Σήμα Ποιότητας, θα αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς, θα φύγουμε από την ύφεση, θα γίνει ίδρυση των εταιρειών σε μία μέρα...

ΣΧΟΛΙΑ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Πήγα στο Υπουργείο με ένα φίλο μου για παρέα. Επειδή όπως είπα καθυστέρησε ο Παπακωνσταντίνου και ουσιαστικά ξεκίνησε την ώρα που έπρεπε να μιλάει ο Χρυσοχοΐδης, τα νεύρα έγιναν κάπως από τον Προϋπολογισμό και μετά. Διότι εκεί, ο αρκετά καλός -ρητορικά- ομιλητής Παπακωνσταντίνου άρχισε να ερμηνεύει με περισσή αυθαιρεσία τους αριθμούς.

Π.χ. Είπε ότι οι ΔΕΚΟ προκαλούν ζημία 1,7 δις όσο ήταν το όφελος από τις περικοπές 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων και για αυτό πρέπει να τελειώνουν. Δεν είπε πως αντί να συμμαζέψουμε τις ΔΕΚΟ και να μην είναι ζημιογόνες εμείς προτιμήσαμε να κόψουμε του παππού τα ψίχουλα.

Ή επίσης δήλωσε πως παρά το ότι οι "προηγούμενοι" έκαναν σφάλμα 30 δις στο έλλειμμα αυτός είναι πεπεισμένος ότι το 2012 θα βγαίνουμε από την ύφεση. Δεν είπε δηλαδή ότι και αυτός, έπεσε εκτός υπολογισμών 4 δις στα αναμενόμενα έσοδα την ώρα που παρουσίαζε με ωραία γραφήματα (όπως ο σύμβουλος στον Αναπτυξιακό) "όμορφες" προβλέψεις μέχρι το 2014 (!!!!!).

Κλείνω με το σχόλιο για το ΦΠΑ. "Ανακοινώνουμε μετάταξη όχι στο 30% αλλά από το 11% στο 13% για προϊόντα και μάλιστα κοινωνικό μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ των φαρμάκων και των ξενοδοχείων". Ξέχασε να πει όμως ότι τα μεν φάρμακα μειώθηκαν μεν μετά από πίεση των βιομηχάνων και ως αντίμετρο για το "άνοιγμα" των φαρμακείων, ενώ στα ξενοδοχεία σχεδόν κανείς Έλληνας δεν διαμένει με εξαίρεση το καλοκαίρι. Αλήθεια, θα μειωθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία από 1/1/2011 ή θα παραμείνουν ίδιες οπότε και θα αυξηθούν άρα παρασύροντας σε άνοδο και τον πληθωρισμό;

Παπακωνσταντίνου τέλος ως σχόλια διότι οι 400 σελίδες που εξέδωσε έχουν μέσα πολλά σημεία για σχόλια (οι δημοσιογράφοι φεύγοντας κουβαλούσαν λευκό χρυσό οδηγό - τους κόπηκε η μέση).

Και ήρθε η ώρα του Χρυσοχοΐδη.

Με γέλιο και χαρά άρχισε να λέει και να λέει. Και νόμισα ότι ήταν η Λούκα μεταμφιεσμένη. Πάλι το Τζέρεμι, ένα ΕΤΕΑΝ ίδιο με το ΤΕΜΠΜΕ αλλά με άλλο όνομα, πολλά θα χωρίς το πως. Ας πιάσω τα θέματα ένα ένα όμως για να είμαι σαφής.

ΕΤΕΑΝ: Ιδρύεται το Εθνικό (ή Ελληνικό) Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας. Έχει 460 εκ από το ΕΣΠΑ (όσα κόπηκαν από την 1η δράση δηλαδή -τυχαίο;;;;) και 1,1 δις από τις Τράπεζες. Ακούστε το γέλιο. Δεν θα χορηγεί δάνειο αλλά θα εγγυοδοτεί, θα συμμετέχει σε σχήματα εταιρικά, θα καθορίζει όρους για τη δανειοδότηση των τραπεζών και κριτήρια δανεισμού (;;;) στα Πιστωτικά Ιδρύματα. Ο υποφαινόμενος λοιπόν ρώτησα το αυτονόητο: "Πάτε να φτιάξετε κάτι που λέτε ότι θα συμμετέχουν οι Τράπεζες στο κεφάλαιο κατά 1,1 δις και οι Τράπεζες θα δανειοδοτούν με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Αν οι Τράπεζες δεν συναινέσουν και δεν βοηθήσουν, τι εναλλακτικό σενάριο έχετε;" Απάντηση : "Θα συμμετέχουν οι Τράπεζες". Τώρα αυτό πρέπει να το εκλάβω ως σοβαρή απάντηση; Δεν θα μπορέσω.

Συμπέρασμα (μακάρι να πέσω έξω): Το ΕΤΕΑΝ είναι μια φωτοβολίδα σαν το καλοκαιρινό Συμβόλαιο Στήριξης των ΜΜΕ της Λούκας. Δεν θα λειτουργήσει. Γιατί ποτέ καμιά Ιδιωτική Τράπεζα δεν δέχτηκε να της επιβάλουν όρους δανεισμού και διαδικασίες-κριτήρια επιλογής δανειζόμενου. Εϊναι υποσχέσεις φούσκες, κάτι σαν τα πιστόλια στο τραπέζι που τελικά εκπυρσοκρότησαν και βρεθήκαμε στην εντατική σε κώμα. Είναι κρίμα το ψέμα αυτό να λέγεται από τον Υπουργό παρουσία 2 Υφυπουργών, του Πετράκου του καθηγητή και του προέδρου του ΤΕΜΠΜΕ ο οποίος τελευταίος καθόταν και άκουγε τις μομφές για το ΤΕΜΠΜΕ χωρίς να πει ούτε φωνήεν για την αιτία της δυσλειτουργίας που είναι η συναίνεση των Τραπεζών. Άρα, ΕΤΕΑΝ γιοκ να μιλήσω και στη γλώσσα της γείτονος.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ: Όλοι οι πολιτικοί θέλουν να μιλούν για τα μελλοντικά έργα με Ενεστώτα και τα ψέμματα να τα λένε σε Μέλλοντα χρόνο. Φαγώθηκε ο Υπουργός να λέει ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα, θα πρασινίσουν τα σπίτια και θάχει ρευστότητα η αγορά. Μέχρι που ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις Τράπεζες. Και απαντά ο Υπουργός "Και πού να ξέρω εγώ; Ρωτήστε τους αρμοδίους". Και πέφτει ο ΤΕΜΠΜΕς να τον σώσει και απαντά "Την άλλη εβδομάδα θα υπογραφούν οι συμβάσεις". Και αντί να πει "Συγγνώμη, λάθος" ο Υπουργός κάνει το απίστευτο "Είδατε ότι ξεκίνησε;". Λοιπόν αυτά μέχρι πριν χρόνια θα μπορούσε ομιλητής να τα πει μόνο σε τυφλούς κωφάλαλους. Και τολμά και ψεύδεται ασύστολα μπροστά στα μούτρα μας. Άρα: Την άλλη εβδομάδα οι συμβάσεις, μέχρι να ειδοποιηθούν τα υποκαταστήματα, να βγουν οδηγίες για το πως και το τι "Καλή χρονιά, χρόνια πολλά". Να δώ πόσοι Έλληνες θα δανειοδοτηθούν για να ανακαινίσουν το κτήριό τους σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης. Η καχυποψία μου με οδηγεί στη σκέψη ότι οι Τράπεζες προτίθενται να δανειοδοτήσουν μάλλον εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι ελάχιστοι θα απευθυνθούν εκεί. Μακάρι να βγω ψεύτης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Σε λίγες ημέρες θα τον παρουσιάσει αλλά δεν μπορεί να πει παραπάνω πράγματα. Αλλά θα είναι καλός και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Αλλά δεν μπορεί -σε ερώτηση δημοσιογράφου- να μας πει αν θα είναι μίγμα φοροαπαλλαγής με επιδότηση ή μόνο φοροαπαλλαγή. Πιστεύω ότι είναι κρυστάλλινη η διαύγεια των υπονοούμενων: Αναπτυξιακός φινίτο λα μούζικα ε πασάτο λα φιέστα. Αφήστε που ρώτησα για την επικαιροποίηση και δεν απάντησε με περισσή αδιαφορία.

Όταν ένας δημοσιογράφος του είπε ότι 4 δις θα ρίξει αυτός στην αγορά μεν, αλλά ο προηγούμενος (Παπακωνσταντίνου) θα αφαιρέσει 7 από μέτρα Μνημονίου, εξαγριώθηκε ο Χρυσοχοΐδης: " Δεν είναι σωστοί οι υπολογισμοί σας. Το Κράτος έδωσε 25 δις στις Τράπεζες εκ των οποίων το 1/3 θα επιστρέψει στην αγορά". Μα, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κύριε Υπουργέ. "Όχι, δεν είναι οριστικό αυτό", επανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης αμφισβητώντας τον προ μισής ώρας στην ίδια αίθουσα και καρέκλα Υπουργό. Αν εσείς καταλαβαίνετε κάτι πείτε μου, γιατί εγώ αισθανόμουν ότι είχα κατεβάσει μια νταμιτζάνα ούζο.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σας είπα ότι πήγα με ένα φίλο μου εκεί, άνεργο Βιολόγο με 38 πτυχία. Αγανακτισμένος μου δήλωσε "Καλά, αυτοί οι άχρηστοι τύποι είναι υπεύθυνοι για τις τύχες μας; Αυτοί μας διοικούν; Αυτοί θα λύσουν τα προβλήματά μας;"

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα... Έρχεται ένα δύσκολο 2011. Για το 2010 να μην το συζητάμε καλύτερα. Μακάρι γρήγορα να έρθει 31 Δεκέμβρη. Και θα είναι δύσκολο διότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός στην κυβέρνηση. Καθώς και συνεννόηση. Ο κάθε Υπουργός εξαγγέλλει πράγματα. Για να δείχνει ότι κάτι κάνει. Ακόμα και όταν δεν μπορεί να κάνει, γιατί δεν έχει τη δύναμη από τον Παπακωνσταντίνου, από την αγορά, από το Μνημόνιο.

Σε μια συνέντευξη που δεν ειπώθηκε τίποτα ήταν σύσσωμο το Υπουργείο (Υπουργός, 2 Υφυπουργοί, Γενικός Γραμματέας κλπ) μόνο και μόνο για να φανεί σοβαρότητα στις ανακοινώσεις.

Είναι κρίμα από το Θεό να είναι το μέλλον μας ιδίως των νέων επιχειρηματιών και της Ανάπτυξης μέσω των μικρομεσαίων στα χέρια Πολιτικών... Αυτό. Και ο νοών νοείτω...

Π. Παναγιωτόπουλος

(από ΕΣΠΑ ΦΟΡΟΥΜ)