οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

3.5.10

Η κοινωνική έκρηξη της επόμενης ημέρας…

Του Ν. Γ. Δρόσου

Οι θυσίες που για ακόμη μία φορά καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο και δεν θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη μόνο εφόσον συνοδευτούν από τη σταδιακή αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, το οποίο απουσιάζει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας.

Η συνέχιση του φαινομένου της ατιμωρησίας πολιτικών, βουλευτών, υπουργών ή πολιτευτών, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, την ίδια ώρα όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καλείται να συνεισφέρει για τη σωτηρία του τόπου, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε λαϊκή κατακραυγή και ίσως σε εκτεταμένη αναταραχή.

Η ασυλία του πολιτικού κόσμου της χώρας, τουλάχιστον σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις κατάχρησης ή και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, πρέπει να τερματιστεί.

Αντίστοιχα, το διάστημα που απαιτείται για την παραγραφή τέτοιων αξιόποινων πράξεων πρέπει να επιμηκυνθεί.

Η εκ νέου εμπέδωση του περί δικαίου κοινού αισθήματος, όμως, απαιτεί σαφώς βαθύτερες παρεμβάσεις στον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, ο οποίος φέρει ακόμη βαρύτατα τραύματα τόσο από τη δράση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος, που τον απαξίωσε στην εκτίμηση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, όσο και από τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που τον χαρακτηρίζουν κατά την ίδια τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.

Είναι αδιανόητο υποθέσεις εισαγγελικής διερεύνησης ή εκδίκασης να σέρνονται στα ελληνικά δικαστήρια επί χρόνια ή και δεκαετία, όπως επίσης απαράδεκτο είναι υποθέσεις όπου υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για την εξαπάτηση ασφαλισμένων, ή επενδυτών του χρηματιστηρίου, ή άλλων ομάδων πολιτών να μη διερευνώνται άμεσα από τους δικαστικούς λειτουργούς, με την επίκληση αδυναμίας λόγω φόρτου εργασίας.

Φαινόμενα όπως αυτά απαξιώνουν τη λειτουργία του θεσμού και προκαλούν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης. Της ελληνικής κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας η οποία καλείται να προσφέρει το υστέρημά της για τη διάσωση του τόπου και θα έχει πλέον μηδενική ανοχή ακόμη και σε "παραδοσιακά" φαινόμενα αδιαφάνειας, όπως αυτό της φοροδιαφυγής.

"Γιατί πρέπει εμείς να δώσουμε τα πάντα, όταν το κράτος αδυνατεί ακόμη και να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους, ή να εντοπίσει μεγάλες επαγγελματικές ομάδες που συστηματικά επιδίδονται στη φοροδιαφυγή;", είναι η εύλογη απορία πολλών Ελλήνων σήμερα.

Οι συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας σήμερα είναι πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική περίοδο και ο μόνος λόγος για τον οποίο αγόγγυστα πολλοί συμπολίτες μας θα δεχτούν να κάνουν τις θυσίες που ζητούνται από αυτούς είναι η ελπίδα τους ότι έτσι ίσως οδηγηθούμε όλοι σε μια καλύτερη κοινωνική πραγματικότητα.

Αν, όμως, η πάροδος του χρόνου δείξει το αντίθετο, μία και μόνη σπίθα ίσως είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη.

(από το euro2day.gr)