οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

23.4.10

Μην επιτρέψετε στην «οικονομική κρίση» να γίνει η δική σας ψυχολογική κρίση!

Αν οι λέξεις όπως «οικονομική κρίση, ύφεση, χρεοκοπία, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τον τελευταίο καιρό σάς έχουν γεμίσει άγχος και ανησυχία σε σημείο που να έχετε χάσει τον ύπνο σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε κάθε δύσκολη οικονομική περίοδο, πολλοί άνθρωποι ζημιώνονται και άλλοι γίνονται πολύ πλούσιοι. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει η ίδια οικονομία, αλλά μια διαφορετική ψυχολογία. Το ερώτημα είναι, εσείς σε ποια κατηγορία θέλετε να ανήκετε.

Η υπ’ αριθμόν ένα στρατηγική για να ξορκίσετε όλες αυτές τις μικρές ενοχλητικές φωνές ανάμεσα στα αυτιά σας και τις απειλητικές οικονομικές συνθήκες, είναι η ίδια. Λέγεται «έλεγχος εισερχομένων μηνυμάτων». Πρόκειται για την επικράτηση σε έναν πόλεμο που μαίνεται στο μυαλό σας και σας υποβάλλει σε ένα συναισθηματικό σκωτσέζικο ντους κάθε φορά που παρακολουθείτε τις αλλαγές της αγοράς ή ακούτε τον κάθε πολιτικό ή οικονομικό αναλυτή να κινδυνολογεί ενσπείροντας σύγχυση και φόβο στο ακροατήριό του. Όταν τους αφήνετε να λειτουργούν σαν μια «μικρή φωνή» ανάμεσα στα αυτιά σας, εσείς χάνετε. Η φράση-κλειδί είναι, «όταν εσείς τους αφήνετε».


Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ άλλοτε. Οι αδύναμοι ανταγωνιστές περιορίζονται. Αυτό είναι καλό για όσους συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στο πώς να επιχειρούν, πώς να επικοινωνούν, πώς να πουλούν, πώς να προσλαμβάνουν, πώς να επενδύουν, και κυρίως πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αυτή τη «μικρή φωνή» ανάμεσα στα αυτιά τους. Είναι αυτοί που ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.

Συμβαίνει ήδη, και εξαρτάται πραγματικά από σας.

Εδώ, σας παρατίθεται ένας κατάλογος με έξι τρόπους για να βουλιάξετε μαζί με την οικονομία (αν εσείς το θέλετε!):

1. Παραμείνετε προσκολλημένοι στις ειδήσεις. Μπορείτε να είστε από τους ανθρώπους που μαθαίνουν για μια φυσική καταστροφή και επιτρέπουν στη «μικρή φωνή» να τους γεμίσει απελπισία και κατάθλιψη, ή μπορείτε να αφοσιωθείτε ακόμα περισσότερο στο να κάνετε τα σωστά πράγματα για την αύξηση του εισοδήματός σας: κατάρτιση, πώληση, προώθηση, επικοινωνία, επέκταση.

2. Παραμείνετε σε σύγχυση. Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να λειτουργεί μέσα στην ομίχλη σχετικά με τα χρήματα, τα οικονομικά και το εισόδημα. Το θέμα του χρήματος είναι απλό. Όταν υπεισέρχεται η θεωρητικολογία, ο πλατυασμός και η πολιτικολογία, δημιουργείται σύγχυση. Μάθετε να διαβάζετε μια οικονομική αναφορά. Μάθετε καλά τη διαδικασία των πωλήσεων και του συναλλάγματος. Μάθετε πώς να παράγετε πραγματικό εισόδημα σε οποιαδήποτε οικονομία.

3. Πιστέψτε ότι δεν μπορείτε να πουλήσετε ή ότι δεν είναι απαραίτητο να πουλήσετε. Μπορεί να εξαπατήσετε τον εαυτό σας ότι δεν ειναι απαραίτητο να πουλήσετε για να είστε επιτυχημένοι. Αυτό είναι ψέμα. Ο μεγαλύτερος φόβος για τον κάθε επιχειρηματία είναι ότι κανένας πελάτης δεν θα εμφανιστεί, δεν θα τηλεφωνήσει ή δεν θα αγοράσει, και ότι το εισόδημα θα εξατμιστεί. Αυτή είναι μια πραγματική πιθανότητα, εκτός αν ξέρετε πώς να πουλάτε. Ο P.T. Barnum το είπε αρκετά καλά: «Χωρίς προώθηση, κάτι φοβερό συμβαίνει: τίποτα!» Οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά, όχι λόγω της έλλειψης σκληρής δουλειάς ή καλών προϊόντων, αλλά επειδή δεν ξέρουν πώς να πουλήσουν, πώς να αντλήσουν κεφάλαια χωρίς να πάνε στην τράπεζα, ή πώς να πλασάρουν τον εαυτό τους. Είτε πουλάτε προϊόντα, είτε ιδέες, είτε προσλαμβάνετε, είτε αντλείτε κεφάλαια, η ικανότητα είναι η ίδια. Μάθετέ τη!

4. Ψάξτε για γρήγορες λύσεις αντί να ελέγξετε τη «μικρή φωνή» μέσα σας. Κάποτε, ο καθένας έψαχνε για έναν τρόπο γρήγορου πλουτισμού. Τώρα, ο καθένας ψάχνει για μια γρήγορη λύση. Είναι το ίδιο πράγμα – να πιστεύεις ότι πάντα υπάρχει μια εύκολη λύση σε κάθε πρόκληση ή πρόβλημα. Η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και τους γύρω σας, είναι να κυριαρχήσετε σε αυτή τη «μικρή φωνή» μέσα στο κεφάλι σας, που είτε σας οδηγεί στην επιτυχία είτε στην κατάθλιψη. Αναζητήστε βιβλία, ακούσματα, ιστοσελίδες (όπως αυτή εδώ, για να ευλογήσουμε και τα γένια μας!), μέντορες και συμβούλους που μπορούν να σας διδάξουν πώς να φτάσετε στην επιτυχία. Είναι κάτι που όχι μόνο θα βελτιώσει το εισόδημά σας, αλλά και θα αλλάξει τη ζωή σας. Είναι η μακράν καλύτερη επένδυση.

5. Κατηγορήστε την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους κλπ. Όταν κατηγορούμε τους άλλους για την κατάστασή μας, ένα είναι βέβαιο: χαμένοι είμαστε πάντα εμείς οι ίδιοι. Ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός μας δεν είναι οι άλλοι, παρά μονάχα εκείνη η «μικρή φωνή» μέσα μας! Είναι αυτή που σας αμφισβητεί. Είναι αυτή που δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Είναι αυτή που δεν θέλει να δαπανήσει χρήματα ή χρόνο στην εκπαίδευση που πρέπει να έχετε. Είναι αυτή που φοβάται. Όπως λέει ο Robert Kiyosaki, «οι φτωχοί άνθρωποι προσβλέπουν στην κυβέρνηση, οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης προσβλέπουν στις τράπεζες και οι πλούσιοι εστιάζουν στις επιχειρήσεις τους».

6. Πιστέψτε ότι οι πολιτικοί ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διορθώσουν τα πάντα. Ενδιαφέρουσα σκέψη, δεδομένου ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση! Κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης γνωρίζει ότι για να πετύχετε πρέπει να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την οικονομία, τις τιμές του πετρελαίου, την αξία των μετοχών ή το ημερήσιο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Μπορείτε όμως να αλλάξετε το εισόδημά σας και τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να αλλάξετε τη στάση σας στο περιβάλλον σας. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα παίξετε το δικό σας παιχνίδι. Μπορείτε να μείνετε σε σύγχυση και παράλυση ή να πάρετε κάποιες πρόσθετες συμβουλές από τον φίλο μας P.T. Barnum: «Εργάζεστε, αν είναι απαραίτητο, από νωρίς μέχρι αργά, στην εποχή του και εκτός εποχής, χωρίς να αφήσετε πέτρα στη θέση της, και ποτέ μην αναβάλετε ούτε για μια ώρα αυτό που μπορεί να γίνει εξίσου καλά τώρα. Η φιλοδοξία, η ενέργεια, η ικανότητα, η επιμονή, είναι αναπόφευκτες προϋποθέσεις για την επιτυχία στην επιχείρηση».

Όποια και να είναι η οικονομική σας κατάσταση, μπορείτε να μην επιτρέψετε στην «οικονομική κρίση» να γίνει η δική σας ψυχολογική κρίση!

ΠΗΓΗ