οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

14.3.10

Κρίσιμο για την ευρωβοήθεια το Εurogroup της Δευτέρας

Το πρόβλημα της διασφάλισης δανεισμού με χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να λυθεί μερικώς μετά την συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα.

Εάν ξεπεραστούν οι σημαντικές αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις ισχυρών κρατών-μελών, τότε ενδέχεται να εγκριθεί πρόταση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν για τη δημιουργία και ενεργοποίηση μηχανισμού βοήθειας.

Ο μηχανισμός θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα ενισχύεται σε τεχνικά θέματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κατ΄ ουσίαν πρόκειται για την αναβάθμιση του μοντέλου «τριμερούς επιτροπείας», με την κρίσιμη διαφορά ότι η «αγία τριάδα» -όπως την αποκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών- θα διαθέτει κεφάλαια στήριξης τα οποία θα προσφέρονται σε έκτακτες συνθήκες υπό την αίρεση της λήψης μέτρων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής, ο σχεδιασμός του μηχανισμού διάσωσης αναμένεται να περιλαμβάνει «τιμωρίες», έτσι ώστε να είναι η δεύτερη χειρότερη επιλογή μετά τη χρεοκοπία, διότι αν είναι μια επιλογή γεμάτη πλεονεκτήματα ουδείς θα προσπαθεί να την αποφύγει.

Λέγεται ότι μία από τις «τιμωρίες» μπορεί να είναι η άρση του δικαιώματος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο- ένα είδος «προσωρινής έξωσης» από την Ένωση με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Πιστεύεται πάντως ότι η απλή πράξη δημιουργίας αυτού του μηχανισμού θα ηρεμήσει τις αγορές και θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες με διαφορά επιτοκίου από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα (spreads) πιο κοντά στο 2%.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την ελληνική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει δάνειο 25 δισ. ευρώ, να περιορίσει τις σπατάλες και να συγκρατήσει την ύφεση. Ο πρώτος στόχος συνδέεται με τις ανάγκες αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος σχετίζονται με την υλοποίηση δεσμεύσεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Η αίσθηση του επείγοντος πάντως ενισχύεται στην κυβέρνηση καθώς στις 15 Μαΐου θα κριθεί από τον κ. Ολι Ρεν η συνολική πρόοδος στην υλοποίηση του ΠΣΑ.

(από το in.gr)