οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

17.3.10

Υπέρμετρα εγωιστές και "ανήθικοι" οι οικολόγοι!

Την ώρα που έκανε διαλέξεις για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ο υπέρμαχος των οικολόγων πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ έκαιγε στην έπαυλή του κιλοβατώρες που φθάνουν για ολόκληρο εργοστάσιο! Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος υποκριτής στις τάξεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία του πλανήτη. Διαπιστώθηκε πλέον και επιστημονικώς ότι τα άτομα με έκδηλες οικολογικές ευαισθησίες είναι πιο επιρρεπή σε «ανήθικες» συμπεριφορές, όπως σε μικροκλοπές και μικροαπάτες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Ρsychological Science», όπου οι καναδοί ψυχολόγοι Νίνα Μαζάρ και Τσεν Μπο Ζονγκ καταθέτουν λεπτομερώς τα πορίσματά τους τα οποία καταλήγουν σε συμπέρασμα απογοητευτικό: τα άτομα που διεκδικούν το «φωτοστέφανο του πράσινου καταναλωτισμού» είναι ως επί το πλείστον «στριμμένα», αντικοινωνικά, με έφεση στις κλοπές και στις δολιότητες. Διότι, όπως εξηγείται ψυχολογικώς, «κάποιες δήθεν ηθικές πράξεις καταλήγουν σε αντικοινωνική και ανήθικη συμπεριφορά».

Αυτό προέκυψε και πειραματικά. Το ζεύγος των ερευνητών διεπίστωσε ότι άτομα που έχουν εμμονή στα «πράσινα» προϊόντα γενικώς δεν έδειξαν διάθεση να μοιραστούν κάποιο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό με συνανθρώπους τους, ενώ οι συνήθεις καταναλωτές συμβατικών προϊόντων έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία.

«Ζαβολιές»

Αλλη περίπτωση: σε άτομα με οικολογικές ευαισθησίες δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα κάνοντας «ζαβολιά» σε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το έκαναν χωρίς δισταγμό, και μάλιστα στη συνέχεια είπαν ψέματα για να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Διέπραξαν δηλαδή κλοπή σε συνδυασμό με απάτη, μια συμπεριφορά που ελάχιστοι συμβατικοί καταναλωτές συμμερίστηκαν.

Και το αποκορύφωμα: όταν οι συμμετέχοντες εκλήθησαν να εισπράξουν την αποζημίωση που εδικαιούντο παίρνοντας χαρτονομίσματα από έναν φάκελο, οι «πράσινοι» που πήραν περισσότερα απ΄ όσα έπρεπε ήταν σχεδόν εξαπλάσιοι από τους «φυσιολογικούς».

Να λοιπόν που τα βιολογικά προϊόντα δεν κάνουν καλύτερο τον άνθρωπο. Πρώτοι οι ίδιοι οι ερευνητές δοκίμασαν την έκπληξη της ζωής τους από το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής που είχε σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσον η «πράσινη» κατανάλωση επηρεάζει τη συναίσθηση της ηθικής και της υπευθυνότητας και με ποιον τρόπο επιδρά στη διαμόρφωση της γενικότερης συμπεριφοράς του ανθρώπου και όχι μόνο της καταναλωτικής. Δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι οι οικολογικές εμμονές ούτε υπευθυνότητα συνεπάγονται ούτε αποτελούν εχέγγυα ηθικής συμπεριφοράς. Αντιθέτως, μάλλον αποτελούν τεκμήριο υπέρμετρου εγωισμού.

(από ΤΟ ΒΗΜΑ)