οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

14.3.10

«Μόνο μη γίνουν απεργίες»...

Στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τους Γερμανούς τουρίστες και τις διαθέσεις τους έναντι της Ελλάδας, με τον τίτλο «Μόνο μη γίνουν απεργίες». Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

“Η Ελλάδα έχει παραλύσει από τη χθεσινή γενική απεργία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αγχώνει τους Γερμανούς τουρίστες. Τα μεγάλα γερμανικά πρακτορεία ταξιδίων αναφέρουν ότι η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα παραμένει μεγάλη. «Η γενική απεργία πλήττει λίγους τουρίστες στη χώρα, καθώς η τουριστική κίνηση ξεκινάει ουσιαστικά μετά το Πάσχα», δήλωσε εκπρόσωπος της TUI. Η Ελλάδα είναι στην εταιρία αυτή ο τέταρτος δημοσφιλέστερος προορισμός των Γερμανών μετά την Ισπανία, την ίδια τη χώρα τους και την Τουρκία”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “η κατάσταση στην Ελλάδα δεν προβληματίζει προς το παρόν ούτε άλλα μεγάλα πρακτορεία ταξιδίων στη Γερμανία. Οι κρατήσεις για Αθήνα και Σαντορίνη κινούνται σε καλά επίπεδα. Ειδικά για την Κέρκυρα οι κρατήσεις εμφανίζουν σαφή αύξηση. Ακόμη και τους λίγους Γερμανούς τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, εάν ταξιδεύουν σε ημέρα απεργίας, τα πρακτορεία μεριμνούν για αλλαγή εισιτηρίων σε άλλη μέρα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες”.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Ο αριθμός των Γερμανών, που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα ανήλθε στους 1,9 εκ. άτομα. Η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Άντζελα Γκερέκου, προέτρεψε από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται Διεθνής Έκθεση Τουρισμού: «Ελάτε, σας περιμένουμε». Η χώρα έχει μεν προβλήματα, αλλά αυτά υπάρχουν και αλλού, δήλωσε η Γκερέκου, και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση. Έχουμε περίπου 6.000 νησιά και 15.000 χλμ. ακτογραμμής. Η ηπειρωτική χώρα με τα χωριά και τις διαφορετικές κουλτούρες της είναι, επίσης, υπέροχη».

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος φοβάται για φέτος μία μείωση του αριθμού επισκεπτών κατά τα περσινά επίπεδα, ήτοι της τάξης του 7%. Ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 10%.

Η Αργυρώ Φίλη, Πρόεδρος του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), συμμερίζεται τις ανησυχίες του Δρακόπουλου και εκφράζει το φόβο ότι ανεξέλεγκτα γεγονότα, όπως είναι οι απεργίες, ίσως τρομάξουν τους τουρίστες και δεν έρθουν τελικά στην Ελλάδα”.

Ο ανταγωνισμός από πλευράς Τουρκίας είναι σκληρός, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Και σημειώνει: “Ο αριθμός των Γερμανών που την επισκέπτονται αυξάνεται σταθερά κυρίως λόγω της σχέσης παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και χαμηλού κόστους.

Πέρσι επισκέφθηκαν την γείτονα περίπου 3 εκ. Γερμανοί. Ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία διαθέτουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, που χτίστηκαν πριν από 20-30 χρόνια, η Τουρκία και η Αίγυπτος προσελκύουν με νέες εγκαταστάσεις.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα μικρά αεροδρόμια σε πολλά νησιά, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση που δέχονται. Η αναμονή των ταξιδιωτών είναι συχνά πολύωρη και η ταλαιπωρία ειδικά κάτω από τον καλοκαιρινό μεσημεριανό ήλιο μεγάλη. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζουν, επίσης, η Ισπανία και η Αίγυπτος”.

(Πηγή: zoomnews.gr)