Σελίδες

οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

20.3.10

Πάμε για "ουγγρικό μοντέλο" με συμμετοχή ΔΝΤ και ΕΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης βρίσκεται τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και η Κομισιόν, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο βήμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το μοντέλο που φαίνεται πλέον να προκρίνεται, είναι το Ουγγρικό, που προβλέπει συνδυασμένη πρωτοβουλία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.

Από τις βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου είναι η Ελλάδα να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κρατών – πιστωτών.

Είναι σαφές ότι ένα σχέδιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αυστηρό τόσο στο περιεχόμενο του όσο και στην εφαρμογή του απ΄ ό,τι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό.

Η προοπτική αυτή προκαλεί νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και τα spread των 10ετών ανήλθαν στις 332 μονάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκφράζονται φόβοι ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα εμμείνει στην ανελαστική στάση της, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα, είτε υπάρξει σχέδιο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε όχι, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι η έγκριση ευρωπαϊκής ενίσχυσης προ χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, προϋποθέτει τροποποίηση του σχετικού κανονισμού την προσεχή Πέμπτη.

(από το skai.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: