οὐ γὰρ δυνάμεθά τι κατὰ τῆς ἀληθείας, ἀλλ᾿ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας. (Β΄ Κορινθίους 13,8)

7.3.10

Κατάργηση της σαρία στη Θράκη ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι

Την κατάργηση της σαρία, του Ιερού ισλαμικού νόμου, που εφαρμόζεται στη Θράκη, ζήτησαν νομικοί, συμμετέχοντες σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου εφαρμόζεται η σαρία τη στιγμή που δεν έχει ισχύ, ούτε ακόμη και στις χώρες εκείνες που σχηματίστηκαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στις οποίες ζουν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί, ούτε και στην Τουρκία, όπου έχει καταργηθεί από το 1926.

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Γούναρης, δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, οι υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των 120.000 Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, δικάζονται από τον θρησκευτικό λειτουργό, δηλαδή τον μουφτή, ο οποίος προβαίνει σε «αδικαιολόγητες και αστήρικτες αποφάσεις».

«Η εφαρμογή της σαρία από τον μουφτή συνεπάγεται με παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων, αφού οι γάμοι λύνονται δια αντιπροσώπου, πολλές φορές μόνο από τον σύζυγο, που αιτεί διαζύγιο, ενώ δεν επιδικάζεται διατροφή. Επιπλέον, υπάρχει ανισομέρεια στην κληρονομική διαδοχή, αφού η κόρη παίρνει το μισό του κληρονομικού δικαιώματος του γιου», ανέφερε ο κ. Γούναρης ζητώντας την κατάργηση των δικαιωμάτων του μουφτή.
«Ο αναχρονισμός που καταδικάζει την μειονότητα της Θράκης σε γκετοποίηση πρέπει να λήξει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κτιστάκις, δικηγόρος και λέκτορας νομικής της Κομοτηνής, χαρακτήρισε ανησυχητική την στάση των Ελλήνων δικαστών, που αντί να ελέγχουν τις αποφάσεις του μουφτή, «κλείνουν» τα μάτια, όταν φτάνουν για επικύρωση στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άδεια του μουφτή για τον γάμο μιας «ανήλικης παρθένου» με ενήλικα, το 2007 που «λύθηκε» μόλις 3 μήνες μετά. Οι αποφάσεις αυτές, όταν πέρασαν από το ελληνικό δικαστήριο, κηρύχθηκαν εκτελεστέες», σημείωσε ο κ. Κτιστάκις.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Λίνα Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, η οποία αναφέρθηκε στη σαρία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού καθεστώτος.

(Πηγή: theinsider.gr)

Δείτε και την ανάρτησή μας με τίτλο: "Στόχος της Νέας Τάξης ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός".